Četvrtak, 9. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Pet tipova toksičnih prijateljica kojih se morate na vrijeme riješiti

Preuzmite sliku

Život je kratak i svoje vrijeme trebali bismo poklanjati ljudima koji nas uistinu vole i zaslužuju ga, a to definitivno ne uključuje lažne prijatelje koji negativno utječu na nas svojim toksičnim ponašanjem. U nastavku provjerite kojim to tipovima prijateljica možete reći zbogom bez grižnje savjesti.

1. “Savršena” prijateljica

Ona koja nikad za ništa nije kriva, čak i kada realno jest. Ali zato nikad ne propusti priliku svaliti svu krivnju na vas i usput vam objašnjavati zašto se i kako morate promijeniti. Ona, naravno, ne mora jer je savršena.

2. Prijateljica koja ne poštuje vaše vrijeme ni dogovore

Rijetki su oni koji u životu nemaju barem jednu osobu koja, primjerice, hronično kasni bez isprike ili jednostavno ne poštuje dogovor bez ikakvog objašnjena. Iz dana u dan, iz godine u godinu, vi svoje vrijeme podređujete toj osobi i njenom nasumičnom rasporedu, umjesto da se zauzmete za sebe, prenosi Zadovoljna.hr.

3. Prijateljica koju ne zanima kako ste

Ja, ja i samo ja. Na kafi će prvo sat vremena pričati o sebi prije nego se uopće sjeti upitati vas kako ste, ali neće vam dati puno vremena za to jer ipak mora još malo pričati o sebi.

4. Prijateljica koja se pojavi samo kad vas treba

Kada ona treba pomoć ili rame za plakanje, uvijek ste uz nju bez obzira na sve, ali kada je vama potrebno isto, nje nikad nema. Baš je tada u velikoj gužvi, ima sto obaveza i jednostavno ne može odvojiti ni pola sata za kafu s vama. Zaslužujete bolje.

5. Prijateljica koja izdaje vaše povjerenje

Pravi prijatelji su one osobe kojima uistinu možemo reći sve bez ikakve zadrške, znajući da će oni to zadržati za sebe kada ih zamolimo za diskreciju. Svi smo mi ljudi i naravno da se ponekad zaletimo i ispričamo nešto što je trebala ostati tajna, ali kada neko sistemski sve vaše najintimnije priče dijeli s drugima – to je onda osoba koju ne trebate u svom životu.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: