Subota, 27. Februara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Pet stvari koje negativno utiču na kožu

Preuzmite sliku

Vaša rutina za njegu kože je sigurno složeni ritual koji se sastoji iz više koraka i koji primjenjujete minimum dva puta dnevno. Tu su proizvodi za čišćenje, tonici, pilinzi, serumi, ulja i hidratantne kreme. Međutim, dok trošite vrijeme na cijelu ovu rutinu, sigurno niste svjesni da postoji nekoliko spoljnih faktora koji negativno utiču na kožu i skoro nuliraju sav vaš trud? Da, upravo te stvari utiču da vam i dalje izbijaju bubuljice, da vam se pore pune prljavštinom i lice vam izgleda masnije nego što bi trebalo.

Koje su to stvari i na koji način možete spriječiti ili umanjiti njihov negativan uticaj na kožu, saznajte u nastavku…

Prljavština iz vazduha

Bilo da vozite automobil, biciklo ili idete pješke na posao, povećanje zagađenja vazduha može da utiče na vašu kožu i više nego što mislite, pogotovo ako živite u velikom gradu. Tu spadaju ultraljubičasti zraci, dim cigareta i izduvni gasovi. Ovo su stvari koje utiču na kožu tako što prave oksidativni stres koji igra veliku ulogu u procesu starenja. Zato je bitno da koristite proizvode koji će se izboriti sa ova tri negativna činioca. Uglavnom su na bazi hijalurona i obogažena antioksidantima, pa će vaša koža biti osvježena i spremna za “borbu”, piše Ženski Magazin.

Šećer

Znamo da konzumiranje šećera nikako nije dobro jer može izazvati proces glikacije. Ipak, ispostavlja se da su proteini u kožu skloni ovom procesu, što se na koži ogleda u vidu bora, opuštenosti i smanjenog prirodnog sjaja. Iako je teško izbjeći apsolutno sve slatkiše, možete ih smanjiti maksimalno.

Jastučnica

Da li ste znali da se ćelije u koži mijenjaju tokom noći? Gdje mislite da “odlaze” mrtve ćelije? Tako je, na jastučnicu. Da biste smanjili šanse da lice eksponirate bakterijama, makar jednom sedmično mijenjajte jastučnicu. Zato je uvijek dobro imati više njih, kako biste ih mijenjali.

Tastatura

Koliko često čistite vašu tastaturu? I koliko puta dodirnete lice u toku dana? Istraživači su dokazali da je tastatura za jedno 20 hiljada puta prljavija nego daska od wc-šolje i da je veliki izbor bakterija. Češće čistite tastaturu i smanjite diranje lica na minimum.

Telefon – plavo svjetlo

Još uvijek se dokazuje koliko plavo svjetlo sa naših uređaja može uticati na našu kožu, ali je sigurno da negativno utiče. Previše gledanja u ekran može poremetiti vaš ritam spavanja – što je automatski loše za kožu, a pored toga, previše svijetao ekran čini da skupljamo više oči, zbog čega se formiraju bore u predjelu očiju. Smanjite svjetlost ekrana i koristite ga što rjeđe. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,