Petak, 2. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Pet stvari iz kupatila koje imaju najviše bakterija

Preuzmite sliku

Budući da su kupatila topla i vlažna, često su žarišta neželjenih mikroba i neugodnih mirisa, a to znači da je osim čišćenja pločica na zidu, podova i površina, važno očistiti i kupaonske predmete.

Stručnjak za čišćenje Deyan Dimitrov podijelio je pet predmeta u kupatilu koji mogu biti puni bakterija te otkrio koliko ih često treba čistiti, piše Express.

Kupaonski tepih

Stručnjak je objasnio da su kupaonski tepisi napravljeni tako da upijaju puno vode, ali da ih je važno redovito čistiti kako bi se održala higijena. U idealnom slučaju tepih treba prati jednom sedmično, a većinom ih možete prati u perilici rublja. Ako imate kupaonske tepihe s gumenom podlogom, nemojte ih stavljati u perilicu već ih jednom sedmično poprskajte bijelim octom, a operite ih u hladnoj vodi svake tri do četiri sedmice. Stručnjak je preporučio i mijenjanje kupaonskog tepiha svake dvije godine.

Zavjese za tuš

Zavjese za tuš mogu zadržati mnogo vlage koja se može pretvoriti u plijesan ako niste oprezni. Kako bi se to izbjeglo, stručnjak je preporučio da ostavite zavjesu za tuš raširenu nakon tuširanja kako biste smanjili pojavu plijesni i gljivica. Stručnjak je dodao i da zavjesu treba čistiti svaki mjesec, a najbolji način da to učinite jest da je stavite u perilicu rublja na osjetljivo pranje. Preporučuje se i da dodate ručnik za kupanje u pranje sa zavjesom jer će pomoći u ribanju površine. Ako se zavjesa ne može prati u perilici, dodajte nekoliko kapi izbjeljivača na navlaženu krpu ili spužvu i izribajte prije temeljitog ispiranja.

Spužve i peškiri za kupanje

Stručnjak tvrdi da se spužve za kupanje mogu lako začepiti mrtvim stanicama kože i bakterijama pa ih treba čistiti nakon svake uporabe kako biste izbjegli prenošenje starih bakterija na kožu svaki put kada se njima koristite. Sintetičke spužve, kaže stručnjak, mogu se očistiti namakanjem u otopini izbjeljivača i vode u omjeru 1:9, na pet do deset minuta. Spužve koje su izrađene od prirodnih vlakana možete namočiti u otopinu od četiri žlice sode bikarbone na svaku litru vode. Peškire također treba oprati nakon svake upotrebe kako bi se izbjeglo širenje bakterija i stanica kože koje bi mogle iritirati kožu. Mogu se staviti na pranje s drugim predmetima slične boje.

WC četke

WC četke često mogu biti jedno od najprljavijih područja u domu, a često se na njih zaboravlja kada je u pitanju čišćenje. Stručnjak je objasnio da posudu s četkom za WC školjku napunite vrućom vodom i sapunom te stavite nekoliko kapi izbjeljivača. Zavrtite četku u toj otopini i ostavite da se namače oko 10 minuta, a zatim otopinu prolijte u WC školjku. Nakon toga isperite čistom vodom i poprskajte spremnik i četku dezinficijensom u spreju. Ako imate vremena, ostavite četku da se osuši na zraku prije nego što je vratite u posudu tako da je položite preko WC školjke i pustite da kapa u nju deset minuta. Ako vlakna četke izgube boju ili se savijaju, vrijeme je da kupite novu.

Igračke za kupanje

Prema riječima stručnjaka za čišćenje, igračke za kupanje žarišta su plijesni, gljivica i klica i potrebno ih je redovito čistiti. Dovoljno je jednom tjedno, a potrebno ih je dobro očistiti alkoholnim octom i toplom vodom. Uronite igračke u otopinu octa i vode i ostavite ih da se namaču sat vremena prije nego što ih isperete vodom i ostavite da se osuše na zraku. Ako je prljava voda ili voda neugodnog mirisa zarobljena u igrački, najbolje je baciti je u smeće jer njezine unutarnje površine neće biti sterilne i prikladne za igranje. (vecernji.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,