Utorak, 24. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Pet situacija u kojima je bolje da odustanete, nego da istrajete

Preuzmite sliku

Samo prelistajte sadržaj na društvenim mrežama i sigurno ćete naići na motivišuće citate poput: Pobjednici nikad ne odustaju ili Ako odustaneš, nema nazad. Mnogima se čini da je odustajanje od onoga što ste započeli znak slabosti karaktera. Suprotno tome, spremnost da se trpi do kraja u potrazi za postizanjem cilja znak je najveće hrabrosti.

Ovakve ideje mogu učiniti mnogo štete. Ponekad je potrebno više hrabrosti da se „odustaneˮ nego da se nastavi. Evo nekoliko primjera takvih situacija.

1. Shvatamo da su rizici veći od potencijalnih koristi

Recimo da ste sebi zadali cilj da istrčite maraton, no nakon dva mjeseca treninga ljekar vam je rekao da odustanete zbog problema sa srcem. Sasvim je logično zaključiti da mogući zdravstveni rizik daleko nadmašuje svaku moguću korist od postizanja cilja.

Odluka da se „odustaneˮ ako rizici nadmašuju sve moguće nagrade znak je mudrosti, a ne slabosti. I daleko od toga da su ti rizici unaprijed jasni – ponekad ste ih svjesni već na putu do cilja. Ako u nekom trenutku shvatite da biste mogli izgubiti svoje zdravlje, odnose s voljenima ili psihičku dobrobit, možda bi bilo bolje jednostavno se skloniti s puta, prenosi City Magazine.

2. Nagrada nije vrijedna truda

Ponekad precjenjujemo važnost cilja koji smo sebi postavili. Na primjer, mislimo da će nam život, ako izgubimo 5 kg ili dobijemo povećanje plate, postati duplo bolji. Kako idemo prema cilju, shvatamo da nam uspjeh neće dati ono čemu smo se nadali. Postavlja se pitanje – isplati li se uložiti takav trud? Često dolazimo do zaključka da se ne isplati.

3. Naši ciljevi su se promijenili

Recimo da smo za Novu godinu čvrsto odlučili da se vratimo u dobru formu. No, do marta su nam se prioriteti promijenili i sada smo usredsređeni na pronalazak novog posla. Sport je otišao u drugi plan. Promjena ciljeva je sasvim normalna. Preispitivanje životnih ciljeva i odbijanje postizanja starih koji više nisu relevantni pomaže nam da rastemo i razvijamo se.

4. Metode za postizanje rezultata suprotne su našim načelima

Pretpostavimo da želimo da otplatimo svoje dugove što je prije moguće. Dostojan cilj, ali način na koji ga postižemo možda nije u skladu s našim principima i vrijednostima. Na primjer, ako moramo raditi nekoliko poslova, tako da rodbinu i prijatelje uopšte ne viđamo. Ili, ako smo prisiljeni da zarađujemo nepoštenim ili nezakonitim metodama.

5. Zapali smo u nevolje

Ne isplati se nešto nastaviti samo zato što smo u to već dosta uložili. Da, teško je naterati se da odustanete od cilja za koji je trebalo puno vremena i truda da se postigne. Ali, reći sebi: „Već sam toliko uložio, ne mogu odustatiˮ zapravo je nerazumno i iracionalno. Što prije odlučimo da donesemo ovu tešku odluku, to ćemo više sredstava uštedjeti za druge zadatke.

Kako znati kada odustati?

Ne bi trebalo napustiti posao koji ste započeli zbog trenutnog nezadovoljstva, straha ili srama. Važno je ne donositi ishitrene odluke i dobro razmisliti. Zapamtite da nikome ništa ne morate dokazivati. Sposobnost da promijenite mišljenje može biti znak snage, a ne slabosti.

Izvagajte sve prednosti i nedostatke, pokušavajući da se vodite i razumom i osjećanjima. Možda se nekome oko vas neće svidjeti vaša odluka da „odustaneteˮ i odete. U ovome nema ništa loše. Trebalo bi da zapamtite: odricanjem od nečega, zauzvrat dobijate nešto vrlo važno – snagu, vrijeme, zdravlje, mir. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,