Petak, 17. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Pet razloga zbog kojih žene stare brže nego muškarci

Preuzmite sliku

Nije tajna da žene žive duže od muškaraca. Ovo se čini kao dobra vijest za dame, no ipak postoji jedna stvar koju nisu očekivale. Ispada da žene stare brže od muškaraca. I to ustvari ne čudi jer za to imaju puno razloga – od trudnoće do menopauze, ali i mnoge druge životne okolnosti utiču na to.

Žene više pate od stresa nego muškarci

Žene su sklonije mentalnim slomovima, posebno ako su oni povezani s poslom, prema dr. Judith Mohring. Osim toga, hormonska razlika je ono što sve to objašnjava. Fluktuacije hormona povezane su s depresijom. Štaviše, sezonski afektivni poremećaj više pogađa žene nego muškarce. Također, stalni stres neizbježno dovodi do ranog starenja, prenosi index.hr.

Žene koje su rađale brže stare

Studija provedena na Univerzitetu George Mason dokazala je da zbog trudnoće izgledate 11 godina starije. Stvar je u tome što žene koje su rodile imaju kraće telomere od onih koje nikada nisu rađale, a što su vaši telomeri kraći, to izgledate starije. Osim toga, stres tokom trudnoće nije rijetkost, što također ubrzava proces starenja.

Koža muškarca je deblja

Prema dermatolozima, muška koža je 25% deblja od ženske. Postotak se može razlikovati od osobe do osobe, ali generalni podatak ostaje isti. Međutim, iako ima manje bora na muškim licima, one koje su tamo dublje su od ženskih.

Vrijednosti testosterona su različite

Estrogen je odgovoran za mladoliko žensko lice dok je testosteron tipičan za muškarce. Visoka razina testosterona usporava starenje. Iako estrogen služi i kao hormon protiv starenja, njegova proizvodnja opada brže od proizvodnje testosterona. Zato se kod žena ranije pojavljuju bore.

Menopauza uzima svoj danak

Gubitak hormona tokom menopauze ubrzava proces starenja. Kad žene uđu u menopauzu, njihova tijela više ne proizvode onoliko kolagena koliko su ga proizvodila prije. To uzrokuje gubitak elastičnosti kože, navodi Bright Side(Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,