Srijeda, 12. Maja 2021.
Tuzlanski.ba logo

Pet razloga zbog kojih muškarci vole žene s kratkom kosom

Preuzmite sliku

Ideja da se žene s dugom kosom u očima muškaraca smatraju poželjnijim partnericama postala je ustaljenom nakon decenije primjera iz popularne kulture i evolucijske psihologije.

Međutim, nova studija sugeriše da je kratka kosa također povezana s aspektom ženske privlačnosti. Ona navodi da se na žene s dugom kosom gleda kao na “zdrave” i “inteligentne”, dok su žene s kratkom kosom “brižne” i “ženstvene”. Na kraju dana sve se svodi na preferenciju, ali Bright Side prenosi nekoliko razloga zašto bi baš djevojke i žene s kratkom kosom mogle muškarcima biti privlačnije.

Kratka kosa privlači više pozornosti

Kratka frizura ističe se više od ostalih frizura, pa ju muškarci imaju tendenciju gotovo uvijek primijetiti. Upravo zbog činjenice da ju vrlo malo žena nosi, muškarci ju ponekad preferiraju jer čini ženu posebnom i drugačijom, prenosi MissZdrava.

Vrat i lice su izloženiji pogledu

Možda si primijetila da i na modnim revijama modeli nose kosu stilizovanu tako da ‘otvori’ lice i izloži ga. To se radi jer kosa može sakriti određene značajke ženskog lica, a čini se da i muškarci to, iako možda nesvjesno, primjećuju. Stoga, lice i vrat dijelovi su tijela koje valja istaknuti kako bi podarili ženskoj ljepoti dodatni sjaj.

Manje kose – manje sređivanja?

Muškarci su prije svega i praktični. Razmisli samo o vremenu koje potrošiš na stilizovanje duge kose. To ponekad predstavlja stvarnu muku kada na red dođe pranje, feniranje i njeno uređivanje, a upravo kratka kosa tome može stati na kraj. Tebi može pomoći i smanjiti vrijeme pred ogledalom, a muškarcima je ona svakako pozitivna stvar ako to znači kraće vrijeme čekanja prije zajedničkog izlaska iz kuće.

Kratka kosa povezana je s većim samopouzdanjem

Nije svaka žena spremna eksperimentirati s kratkim frizurama. Za to je potrebna prava hrabrost i što je najvažnije, samopouzdanje. Muškarce privlače žene visokog samopoštovanja, a kratka kosa obično im odmah ‘govori’ upravo tu činjenicu.

Kratka kosa ‘ne smeta’

Za kraj smo ostavili još jednu zanimljivu činjenicu vezanu uz kratku kosu – muškarcima se ona sviđa i zbog toga što im ‘ne smeta’ za vrijeme maženja. U spomenutom istraživanju većina muškaraca izjavila je da ne vole kada im kosa od partnerice ide u oči ili u usta, stoga je kratka kosa pravo rješenje i za to. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,