Utorak, 23. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Pet razloga zašto nije dobra ideja da majke budu prijateljice sa svojim kćerkama

Preuzmite sliku

Apsolutna podrška porodicama koje se vole i podržavaju. Međutim, čini se da bi trebala postojati granica između zdrave veze i nadilaženja određenih granica.

Tvoja kćerka ne bi ti trebala biti terapeut

Dio prijateljstva, a osobito kad je riječ o najboljim prijateljima, je dijeljenje tajni jedno s drugim, razgovor o problemima i pružanje emocionalne podrške. Taj odnos mora biti obostran, ali ne bi bio zdrav za majku i njenu kćerku. Dijete se ne bi trebalo opterećivati brigama svojih roditelja i ne bi se smjelo osjećati kao da su uloge zamijenjene te da se prema roditelju moraju ponašati kao odrasle osobe, prenosi Miss7.

Važno je postaviti granice

Premda prijatelji također mogu stvarati granice, one se razlikuju od onih koje bi trebao stvoriti roditelj. Ako postaviš pravilo, tvoje dijete mora shvatiti da ga se mora pridržavati. U prijateljstvu ti ne bi bilo dopušteno provoditi takva pravila i govoriti drugoj osobi što da radi. Moraš biti autoritet svojoj kćeri i pokazati da si u nekom smisli ti glavna, inače ćeš postati „popustljivi“ roditelj, što može uzrokovati da tvoje dijete razvije lošu samokontrolu.

Tvojoj kćerki može biti teško osamostaliti se

Kako tvoja kćerka raste, trebala bi postajati sve odgovornija za svoje postupke i naučiti donositi vlastite odluke. S vremenom će se i tvoja uloga majke promijeniti. S druge strane, uloga prijatelja je statičnija. Jedan prijatelj ne bi trebao s vremenom postati neovisniji od drugog. Zato, ako se ponašaš kao prijateljica, tvojoj kćerki može biti teško prilagoditi se odrasloj dobi.

Tvoja kćerka možda neće razviti svoju ličnost

Biti previše blizak sa svojom kćerkom može je spriječiti da razvije ličnost koja je odvojena od tvoje. Normalno, promatrala bi i tebe i svoje vršnjake, kao i druge ljude koje poznaje, i „sakupljala“ različite osobine ličnosti, misli i mišljenja od različitih ljudi. Ali, ako si joj i majka i najbolja prijateljica, možda neće naučiti stvarati vlastita mišljenja, a niti razvijati vlastiti identitet.

Možda ćete postati previše ovisne jedna o drugoj

To što ste prijateljice može neko vrijeme može biti dobro za obje. Ali, možda ćeš se na kraju previše osloniti na to prijateljstvo. A ako ikada dođe do velike svađe koja opterećuje vaše prijateljstvo, to će se prenijeti i na vašu vezu kao majke i kćeri, pa ti može biti teško odraditi dobar posao kao roditelj. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,