Nedjelja, 31. Maja 2020.
Tuzlanski.ba logo
zena-tridesete-godine1
Preuzmite sliku

Pet pitanja koja se nikada ne bi trebala postavljati ženama u tridesetima

Kada napunimo famoznu brojku 30, odjednom iz mladenačkih dana zagazimo u neke ozbiljnije u kojima se trebaju posložiti životni prioriteti, u kojima je krajnje vrijeme za osnivanje porodice, u kojima karijera mora cvjetati, a pritom još trebamo održavati i mladenački izgled. No je li to zaista tako ili nam ta očekivanja nameće društvo?

Trenutak u kojem shvatite da više nećete ispisivati brojku 2 uz svoje ime te da ćete u raznim prijavama i anketama morati zaokružiti kućicu koja kaže „od 30 do 40“, nije jednostavan za gotovo nijednu ženu. Svaka od nas na svoj se način nosila s proslavom te brojke.

Dok su je neke s veseljem prihvatile, druge su se možda morale istinski potruditi vezati taj pojam za svoj lik. No jednom kada prihvatimo da je starenje pustolovina života i kada shvatimo da baš svaka nova godina sa sobom nosi neprocjenjive trenutke, malo je toga što nas može pokolebati.

Ipak, nerijetko se nađu dežurni komentatori kojima nije problem komentarisati tuđi život, kao naprimjer život žene koja je zagazila u tridesete, a da pritom ne gledaju svoj. Svačiji je život samo njegova stvar i zato se tuđima ne bismo trebali baviti, a posebno ne bismo trebali postavljati ova pitanja, piše Zadovoljna.hr.

1. A šta je s brakom?

Ako je žena koja je navršila trideset godina u dugoj vezi, neizostavno i najčešće pitanje na svim okupljanjima, posebno onim porodičnim, vezano je za stupanje u brak. Još je gore ako nije u vezi. Takva pitanja i zadiranje u tuđu intimu u sekundi može uništiti dobro raspoloženje.

Svaka žena najbolje zna kako izgleda njezina veza, ako je u njoj, i zašto je ili nije u braku te razmišlja li uopšte o tome. Osim toga, nije li bolje biti siguran u svoju odluku i ne žuriti u to samo zato što nam nametnute društvene „norme“ tako kažu? Brak nije nešto što treba olako shvatiti. Iziskuje mnogo ljubavi, uzajamnog povjerenja, kompromisa i čvrstog prijateljstva kao temelja svega.

2. Planiraš li ti roditi?

Ženina maternica samo je njena stvar. Tačka.

Svaka žena, bez obzira na godine, sama odlučuje o tome hoće li imati djecu. Iako nema sumnje u to da se osjeća pritisak roditelja, rodbine, pa čak i prijateljica koje imaju djecu, žena ne bi trebala donijeti odluku o majčinstvu samo zbog guranja znatiželjnih nosova.

Osim toga, postoji i druga strana priče. Koliko li je samo žena u tridesetima koje bi svim srcem željele biti majke, a nemaju partnera s kojim bi to ostvarile ili se pak bore s neplodnošću? Koliko samo žena zaspi u suzama zbog nedavnog spontanog pobačaja? Nemojte im postavljati ovo pitanje. Nikada.

3. Zar još uvijek nemaš stalni posao?

U proteklih nekoliko godina svijet itekako je protresla recesija. To su posebno osjetili mladi koji su ovih mjeseci napunili trideset godina. U vrijeme njihovog upisa studija recesija je bila na svome vrhuncu, a nastavila se i kada su diplomirali, iako u blažem obliku.

Makar redovno čujemo informacije o tome kako nema radnika, a ima pregršt radnih mjesta, prešućuje se podatak da je uglavnom riječ o mjestima u turizmu, trgovini i ostalim uslužnim djelatnostima. Mnoge od plata za ta radna mjesta nisu dovoljne za pokrivanje osnovnih životnih troškova, pogotovo ako ste podstanar.

Zato mnogi mladi traže svoje mjesto pod suncem, kombinuju i honorarne poslove, traže poslodavce koji im život neće pretvoriti u pakao i zbog kojih neće biti na lijekovima.

Ako žena u 30. nema siguran posao i korporacijsku karijeru, to ne znači da je manje vrijedna i da ne radi. Štaviše, upravo takve koje moraju skrpiti kraj s krajem obično rade mnogo više. Čast izuzecima.

4. Kada ćeš uzeti stambeni kredit?

Usko vezano za karijeru jest i stambeno pitanje.

Ne treba biti stručnjak da bismo zaključili kako su nestalna i premala primanja glavni razlog neriješenog stambenog pitanja, no to svejedno ne sprječava „dobronamjerna“ pitanja i savjete.

Ništa drukčije nije ni ako se osoba otisne u podstanarstvo. Nerijetko čujemo da je bolje uzeti kredit nego plaćati podstanarstvo. To je svakako tačno, no za dobijanje kredita moraju se ispuniti određeni uslovi koje nema svaka osoba koja je navršila 30 godina. Nečiji bankovni račun i krediti zaista se tiču samo njega. Pitanja o tome zašto je netko još uvijek podstanar ili živi s roditeljima jednako su neumjesna kao i ona o braku i djetetu.

5. Ne misliš li da je vrijeme da se počneš oblačiti i ponašati u skladu s godinama?

Bilo da dolaze od vlastite majke, prijateljice ili komšinice koja uvijek želi znati malo više, pitanja o stilu oblačenja vrlo su često upućena ženama u tridesetima. Nema nikakve sumnje u to da se treba oblačiti u skladu sa situacijom pa nećemo izvući istu garderobu kada idemo na poslovni sastanak, na ručak s prijateljicom ili u posjet budućoj svekrvi.

No svaka žena najbolje zna u čemu se osjeća ugodno i godine s time nemaju nikakve veze. Ako je njoj ugodno i oblači se primjereno situaciji, to je samo njena stvar. Osim toga, šta zapravo znači “ponašati se u skladu s godinama”? Postoji li neki priručnik o tome?

Iako se nijedna žena koja je navršila 30 godina ne bi smjela opterećavati niti jednom od navedenih stavki, pritisak okoline često čini svoje. Zato je uvijek bolje gledati svoj život, raditi na svom razvoju, svojim potencijalima i snovima, a ne se baviti tuđima. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,