Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Pet najčešćih grešaka kod pripreme toplih napitaka

Preuzmite sliku

I tokom zimskih mjeseci važna je kvalitetna hidratacija, ali tijekom tih mjeseci bježimo u topli zagrljaj napitaka poput čaja, kakaa, tople čokolade i ukusne kafe! Tajne ugode tih napitaka leži u njihovoj pripremi, a pogledajte koje greške tijekom pripreme najvjerovatnije pravite!

Topla tekućina potiče cirkulaciju, podiže krvni pritisak, a potiče i lučenje probavnih sokova, te tako pospješuje probavu, objasnila je dipl. ing. preh. teh. i nutricionistica Tena Niseteo.

Topli napitci zbog same svoje temperature nakratko zagrijavaju organizam, što vraća tijelo na njegovu “radnu” temperaturu i stvara osjećaj ugode – objašnjava Niseteo.

5 grešaka koje radite pri pripremi: 

1. Dodavanje limuna u vrući čaj

Visoke temperature negativno utiču na vitamin C koji je termolabilan pa se njegova koncentracija smanjuje.

2. Dugo držanje čaja u vodi

Predugo držanje čaja u vreloj vodi dovodi do pojačane ekstrakcije tanina i drugih gorkih tvari koji iritabilno djeluju na probavni sustav.

3. Dodavanje mlijeka u čaj, kafu i kako

Ovisno i preferencijama i tradiciji, neki dodaju mlijeko u kafu, neki u čaj, neki u kakao, a neki u sve. Dodavanjem mlijeka u ove napitke, smanjuje se njihova gorčina i trpkost, a otapanjem aroma u mliječnoj masti djelomično se poboljšava okus napitka. Upravo spomenuto smanjivanje gorčine i trpkosti događa se zbog reakcije vezanja proteina iz mlijeka i polifenola iz kafe, čaja i kakaa, što u konačnici smanjuje antioksidativno djelovanje samog napitka.

4. Podgrijavanje kafe

Ponovnim grijanjem kafe dolazi do dodatne ekstrakcije kofeina što povećava njegovu koncentraciju u naptiku i pojačava gorčinu.

5. Dodavanje suhih začina na kraju pripreme napitka

Suhi začini poput klinčića, štapić cimeta, mahune vanilije, anisa i dr. dodaju se na početku pripreme napitka jer na taj način bolje otpuštaju aromatične tvari.  (ordinacija.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,