Utorak, 26. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Pet najčešćih grešaka koje pravimo tokom trčanja

Preuzmite sliku

Prijatno vrijeme vas poziva da izađete i trčite na otvorenom.

Nije važno da li smo početnici ili učestvujemo u ozbiljnim maratonima – povrede se mogu dogoditi bilo kome. Pa kako trčati da ne biste bili povrijeđeni?

Evo nekoliko savjeta:

Prvo: bez zagrijavanja

Nedostatak zagrijavanja prije trčanja je poput klizanja bez klizaljki. Pravilno pripremljene klizaljke trebalo bi da osiguraju nesmetanu vožnju, tako da nas zagrijavanje treba zaštititi od mogućih povreda. Trening se može završiti ozbiljnom povredom, pa je vrijedno posvetiti desetak nešto minuta dobrom opuštanju i zagrijavanju svih mišićnih grupa. Pored toga, da biste izbjegli povrede, vrijedno je ojačati zglobove. U tom cilju, posegnite za preparatima koji se preporučuju fizički aktivnim ljudima, piše Ženski magazin.

Drugo: pogrešna tehnika trčanja

Prava tehnika trčanja je pola bitke. Iako je trčanje sa rukama stisnutim u pesnice prilično tipičan način, ovakav stav trkaču ne donosi bolje rezultate. Da ne bismo ometali trčanje, opustimo ruke, držimo ih pod uglom od 90 stepeni i zamahnemo. Ne trčite s glavom prema dole. Gledajući u noge otežavamo disanje, brže se umaramo i preopterećujemo vratni segment.

Treće, neadekvatna ishrana

Zapamtite, uz veliki fizički napor, povećava se naša potražnja za hranljivim sastojcima. Potrudimo se da naš tanjir sadrži voće, povrće, žitarice i makarone od cijelog zrna. Bacimo peciva, nezdravi čips ili slatke napitke. Jedemo češće i sjemenke bundeve zahvaljujući kojima ćemo se brže regenerisati. Nedostatak unosa tečnosti može izazvati dehidraciju, zbog čega treba posegnuti za pićem čak i kada trčimo manje od 30 minuta.

Četvrto: ne trčite ukoliko se ne osjećate dobro

Na našu trenutnu sposobnost trčanja utiču mnogi faktori, uključujući blagostanje, vremenske prilike ili stresan dan na poslu. To što smo juče uspjeli da pretrčimo istu dužinu rute za manje vremena nego danas ne znači da radimo nešto pogrešno. Usredsredimo se na pravu tehniku i ono što signalizuje naše tijelo. Podsjetimo se da mišićima takođe trebaju slobodni dani za regeneraciju, kao i treninzi za jačanje cijelog tijela, koje možemo raditi sami ili u teretani.

Peto: neprikladna obuća

Patike su zaista vrlo važan element opreme trkača. Ne kupujte ih pod uticajem popusta, najbolje je otići u specijalizovanu prodavnicu, gde će se model patika uskladiti sa oblikom stopala, mjestom na kome baziramo telesnu težinu, kao i sa vrstom odabrane opreme. Za trčanje po tvrdoj podlozi trebalo bi da se odlučite za patike koje nude minimalni nivo amortizacije. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,