Četvrtak, 23. Januara 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Pet jezika ljubavi: Tajna ljubavi koja traje

Svi razumiju i primaju ljubav na određenom jeziku, tačnije ne pet jezika. 

Ovaj koncept jezika ljubavi dolazi iz knjige Gary Chapman-a “Pet jezika ljubavi: Tajna ljubavi koja traje”, prenosi citymagazine.rs

Chapman na ovaj način promoviše zdrav odnos, i važnost ljubavi. U nastavku pročitajte o pet jezika ljubavi koji će sigurno poboljšati vašu vezu ili brak.

Riječi afirmacije

Vrlo je važno da se partneri međusobno slušaju. Ljudi u ovom ljubavnom jeziku moraju da čuju svog partnera da kaže: Volim te.

Svom partneru trebate često i uvijek iskreno govoriti šta osjećate. Verbalni komplimenti ne moraju biti komplikovani, i jednostavne riječi mogu djelovati.

Djela

Poznato vam je da “djela govore glasnije od riječi”. Zbog toga trebate raditi i stvari koje će vaš partner cijeniti. Pored toga, djela ne moraju biti velika. Sitne, svakodnevne geste mogu upotpuniti vaš odnos. Ako niste sigurni šta vaš partner treba da uradi, pitajte ga kako biste mu pomogli ili olakšali svakodnevno opterećenje.

Poklon

Dajte partneru smislen i promišljen poklon koji će učiniti da se osjeća cijenjenim, prioritetnim i voljenim. Pokloni ne moraju biti ni skupi ni veliki, to može biti neka najjednostavnija sitnica, ali će ona ipak vašem partneru značiti jer je od vas. Na taj način ćete pokazati da mislite na partnera, čak i kad niste s njim.

Kvalitetno vrijeme

Ovaj jezik se odnosi na provođenje vremena sa partnerom i pružanje cjelokupne pažnje. Vrlo je važno da ponekad ostavite telefon, ali i druge elektronske uređaje, i jednostavno uživate u vašem vremenu. Razvoj tehnologija je doveo do udaljavanja ljudi, i to ne smijete dopustiti svojoj vezi. Iskoristite lijepo, ljetno vrijeme i uživajte u prirodi.

Fizički dodir

Fizički kontakt naglašava neverbalnu ljubav. U ovom jeziku ljubavi je jedino važno da se dodirujete, nije važno o kakvom se fizičkom kontaktu radi sve dok oboje uživate. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje