Nedjelja, 26. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Pet jednostavnih a zanimljivih ideja za dječije igre u dvorištu

Preuzmite sliku

Ovih nam dana svima treba barem malo svježeg zraka, a ako ste među sretnicima koji imaju komadić svoga dvorišta, sigurno jedva čekate upiti zrake sunca. Ništa drugačije nije ni s djecom, a kako bi i oni malo odmorili od ekrana i računara nakon učenja, poželjno je napraviti korak unatrag i vratiti se dobrim starim igrama bez tehnologije.

Naime, tjelesno kretanje jedna je od temeljnih dječijih potreba. Naime, djeca od rođenja u sebi imaju instinktivnu potrebu za kretanjem. Iznimno je važno poticati ih na to jer se time razvijaju njihova fizička, motorička, kognitivna i emocionalna obilježja.

Štaviše, prema preporuci Svjetske zdravstvene organizacije, u svakodnevicu djece trebalo bi biti uključeno barem 60 minuta umjerene do intenzivne tjelesne aktivnosti.

Zato u nastavku donosimo neke od igara za kojima se može posegnuti tokom ovih toplih dana, a nemate li svoje dvorište ili terasu, sve se one mogu prilagoditi i unutarnjim prostorima, prenosi Zadovoljna.hr.

1. Lov na blago

Traženje „blaga“ mnogima je jedna od dražih igara jer u sebi ujedinjuje tjelesno kretanje, ali i razmišljanje i zaključivanje.

Dakle, nacrtajte kartu svog dvorišta ili stana, označite temeljne tačke za lakše snalaženje, a potom označite i mjesta sa „skrivenim tragovima“. Sve može voditi do jednog mjesta na kojem će ih čekati „blago“.

Primjerice, to „blago“ mogu biti neki slatkiši ili papirići na kojima će biti ispisane iduće aktivnost u danu ili pak ono šta ćete sve napraviti jednom kada završi vrijeme izolacije. Primjerice, na šarene papiriće ispišite poruke poput: Odlazak na sladoled, Šetnja u šumi, Dodanih 15 minuta igre s prijateljima i slično – sve ono što jedva čekate i vi i oni. Ispisane aktivnosti prilagodite dobi djece.

2. Utrka u vrećama

Sjećate li se nekadašnjih proslava dana škole kada bi i roditelji bili prisutni pa su se izvodile igre poput utrka u vrećama? Zašto to ne biste pokazali i svome djetetu. Ako nemate kod kuće platnene ili jutene vreće, poslužiti mogu i plastične, samo pritom pazite da površina po kojoj se skače nije skliska. Odredite startnu i ciljnu liniju i krenite u utrku. To je nešto što će dijete zauvijek pamtiti.

3. Metloboj

Ako je vaše dijete ljubitelj Harryja Pottera, onda jasno poznaje jedan sasvim poseban sport s posebnim pravilima – metloboj.

Gotovo sve što vam treba za to već imate kod kuće. Pronađite hula-hop kulutove i trakom ih pričvrstite za pod ili travu (ako ste spretniji, možete izraditi i drveno postolje za hula-hop od viška starih dasaka ili starih drški metle), potražite lopte i eto ga. Uz malo vremena i kreativnosti bilo u dvorištu ili stanu možete napraviti pravo malo takmičenjee za čarobnjake.

I da, nemojte zaboraviti uključiti maštu i zamislite da imate i Nimbus 2000.

4. Kuglanje

Iako ovih dana ne možemo u kuglane, to ne znači da malu kuglanu ne možemo napraviti u dvorištu ili bilo kojem kutku stana. Sve što vam treba je nekoliko praznih plastičnih boca i jedna loptica. Boce postavite u obliku trokuta, nabavite bilo kakvu loptu (poslužit će sve od one teniske do lopte za odbojku) i krenite u zbrajanje srušenih „čunjeva“.

5. Poligon

Zašto čitavo dvorište, terasu ili sobu ne biste pretvorili u pravi mali sportski teren? Prisjetite se kako je to nekada izgledalo na vašim satima Tjelesno-zdravstvene kulture i osmislite prepreke koristeći ono što već imate kod kuće – igračke, ljepljive trake, lopte, kocke. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,