Ponedjeljak, 30. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Pet jasnih znakova da vam lice ubrzano stari

Preuzmite sliku

Ne stari svaki čovjek jednako brzo. Neki za svoju dob izgledaju prilično mlado, a drugi pak djeluju starije nego što jesu. Naime, tek oko 20 do 30 posto promjena na koži je genetski uslovljeno, a ostalih 70 do 80 posto čine vanjski uticaji – poput UV-zračenja i onečišćenja vazduha. Pogrešna ishrana takođe može da doprinese tome da koža brže postane blijeda i naborana, prenosi Miss7.

Prema ovim karakteristikama možete vidjeti stari li zaista prebrzo.

Pjege od sunca

Ko se ne štiti dovoljno od UV-zračenja, ta će prije ili kasnije primijetiti smeđe mrljice po koži. Radi se o takozvanim sunčevim pjegama ili mrljama, stručno nazvanima “melasme”. Njihov nastanak pospješuju hormonski faktori – na primjer, kod trudnoće ili kod uzimanja kontracepcijskih tableta. Najbolje sredstvo protiv tih pjegica je prevencija. Kad se jednom pojave, mogu vam eventualno pomoći neki serumi koji sadrže puno vitamina C.

Ekstremno suha koža

Dok se u tinejdžerskim godinama obično žalimo na masnu kožu, u odrasloj dobi dolazi do drugog ekstrema – koža postaje jako suha. Sunce, pušenje i stres mogu uzrokovati takozvane “rupe” u gornjem sloju kože, a kroz koje potom mogu ući radikali. Najbolje je koristiti dnevnu njegu za kožu koja vlaži kožu – koja sadrži hijaluron, kokosovo ulje ili ceramid.

Bore

Fine linije u području očiju takođe su znak preranog starenja kože. Derma se obično brine da koža ostane napeta i bez bora, ali kako starimo – usporava se obnova ćelija te se koža počinje borati. Za napetu i glatku kožu preporučuju se proizvodi sa peptidima, EGF (“aktivni faktor rasta kože”) i matične ćelije.

Napeta koža

Koža vam je jako napeta nakon dnevnog beuaty-rituala? Moguće je da su proizvodi koje koristite previše agresivni te neutralizuju prirodna ulja kože – i izazivaju isušivanje. Radije koristite blage gelove i losione koji će koži pri skidanju šminke dati dovoljno vlage, pa će postati fino meka i elastična.

Tanka koža

Koža može postati tanka poput papira (toliko da se vide vene), a uzrok za to je sljedeći: u starijoj dobi se povlači potkožno masno tkivo te se smanjuje proizvodnja kolagena i elastina. I nedostatak vlage i kalcijuma te UV-zračenje mogu uticati na to da koža s vremenom postane tanja. Pomoći vam mogu serumi s peptidima te sredstva za njegu kože s probioticima – koji će napraviti prirodni zaštitni štit kako bi se koža nesmetano mogla regenerisati te prema van izgledati svježe i sjajno. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,