Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Pet japanskih zapovijesti: Možete smršati i do 9 kilograma bez dijete

Preuzmite sliku

Da li ste se ikada zapitali zašto Japanke mogu jesti sve, a da i dalje izgledaju vitko? Da li je konzumiranje ribe, povrća i fermentisane hrane razlog za impresivnu statistiku o zdravlju i dugovječnost Japana?

Otkrijte prednosti tradicionalnog japanskog razmišljanja.

Gubitak težine može biti težak i neprijatan proces, tako da nije tajna da postoji mnogo savjeta i uputstava dostupnih na internetu. Međutim, neke od najefikasnijih strategija za gubitak težine mogu se naći u tradicionalnim kulturama širom svjeta. Japanska kultura je posebno poznata po svom naglasku na svježu, zdravu hranu, fizičku aktivnost kao dio svakodnevnog života i prakse svjesnosti. Ovi savjeti nisu efikasni samo za gubitak težine, već i promovišu opšte zdravlje i blagostanje.

Pet savjeta iz japanske kulture koji vam mogu pomoći da postignete svoje ciljeve gubitka težine i održite zdrav način života.

5 japanskih zapovijesti

Da bi smršali, mnogi ljudi pokušavaju sve. Međutim, Japanci vjeruju da je dovoljno usvojiti samo 5 savjeta o ishrani iz Japana da biste izgubili 9 kilograma za godinu dana, bez dijeta i intenzivnog sporta. Prema mišljenju stručnjaka, striktno poštovanje ovih pet zapovjesti osiguralo bi da se oslobodite viška kilograma na zdrav i trajan način.


  • Šta je tradicionalna japanska dijeta?

    Tradicionalna japanska ishrana je pretežno svježa i neprerađena, sa vrlo malo rafinisanih sastojaka i šećera. U stvari, nije mnogo različita od tradicionalne kineske ishrane, jer osnovna hrana uključuje rižu, kuhano i kiselo povrće, ribu i meso. Međutim, pošto je Japan zapravo grupa ostrva, njegovi stanovnici konzumiraju mnogo više ribe u poređenju sa drugim azijskim zemljama. Također uživaju u sirovoj ribi u suši i sašimiju, kao i u dosta kisele, fermentisane i dimljene hrane.

    Koje dobre japanske navike možete usvojiti da biste smršali?

    Nemojte se iznenaditi: ovo su opšti savjeti i savjeti o ishrani. Za Japance, gubitak težine je dio globalnije cjeline koja nije ograničena na hranu.

    Prvi savjet:

    Uživajte u toploj kupki 20 do 30 minuta i potopite polovinu tijela u toplu vodu na 20 do 30 minuta svakog dana. Ovaj trik možda nije najodrživiji, ali Japanci to rade u prirodnim toplim izvorima, što je u njihovom slučaju veoma ekološki prihvatljivo. Za ubrzanje metabolizma preporučuje se kupanje u vodi od 37 do 41 stepen i znojenje od 5 do 10 minuta. Osim što utiče na figuru, kupka u toploj vodi veoma dobro utiče na zdravlje kože, pomaže u održavanju zdravlja bubrega, a može i da smanji nadimanje.

    Drugi savjet:

    Umjesto riže i testjenina koristite konjac. To je višegodišnja biljka koja raste u Aziji i može se naći u obliku riže ili tjestenine. Sastoji se od 3% vlakana i 97% vode, zbog čega je izuzetno niskokaloričan sastojak. Konjac je poznat kao dragocjena pomoć u borbi protiv povećane telesne težine i holesterola. Konjac također ima sposobnost da nabubri u stomaku, što ga čini veoma efikasnim sredstvom za suzbijanje apetita i sprečava želju za hranom.

    Treći savjet:

    Pretjerano žvaćite hranu. Dokazano je da poruka o sitosti stiže do mozga nakon 30 minuta žvakanja. Rezultat: kada jedete prebrzo, i dalje osjećate glad. Rješenje? Usporite tempo. Zbog toga bi bilo preporučljivo svaki zalogaj žvakati 30 puta prije gutanja. Ovo bi također omogućilo bolji početak procesa varenja, jer bi sva konzumirana hrana bila potpuno kuhana. Takođe omogućava pljuvački i njenim enzimima da počnu bolje da razgrađuju hranu. Da, 30 puta je mnogo. Ali ništa vas ne spriječava da počnete sa 15, pa 20 i na kraju 30. Obroci mogu biti malo duži!

    U Japanu poznaju koncept „hara hachi bu“, što znači jesti dok se ne napuniš 80%. Ova praksa je zasnovana na ideji da je potrebno vrijeme da mozak osjeti da je stomak pun, tako da možete izbjeći prejedanje ako jedete polako i prestanete prije nego što osjetite da ste potpuno siti. Ovaj pristup može biti koristan alat u gubitku težine jer vas podstiče da slušate signale vašeg tela o gladi i sitosti i izbjegavate bespotrebne grickalice.

    Četvrti savjet:

    Započnite sve obroke povrćem. Uradite više stvari ovim potezom. Prije svega na ovaj način izbjegavamo povećanje šećera u krvi, a varenje je mnogo lakše i prijatnije. Kao bonus, napuniće vam stomak i izbjeći ćete da se punite drugom, bogatijom i masnijom hranom. Na taj način ćete jesti bolje, zdravije i u razumnim količinama, a da ne morate mnogo da mijenjate ishranu. Ponekad jedna porcija povrća može biti dovoljna da vas u potpunosti zadovolji. Naročito ako žvaćete svaki zalogaj 30 puta.

    Peti savjet:

    Oslanjaju se na svježe sastojke: U moderno vrijeme možemo se osloniti na upakovanu i konzerviranu hranu, kao i na prerađenu hranu i brzu hranu. Japanci, međutim, više vole da nastave sa dobrim prehrambenim navikama koje su imali njihovi preci. Japanci obično jedu hranu koja je sezonska. Na primjer, više vole da jedu sezonsku ribu, a ne ribu u konzervi. Važni su im sveži sastojci i sezonalnost. Kao što vidimo, Japanci tradicionalno jedu ribu, meso, supe i tople napitke tokom zimske sezone. U ljetnjoj sezoni, međutim, jedu drugu hranu kao što su morski plodovi, hladni ramen, hladna supa i salate.

    Tradicionalna japanska kultura nudi obilje znanja i praksi koje mogu biti korisne za gubitak težine i opšte zdravlje. Usvajanjem navika kao što je ishrana do 80% pune hrane, fokusiranje na hranu bogatu hranljivim materijama, uključivanje fizičke aktivnosti u vaš svakodnevni život i vježbanje pažnje i zahvalnosti, možete kreirati zdrav način života koji podržava vaše ciljeve gubitka težine. Zapamtite da je gubitak težine putovanje, a male, dosljedne promijene mogu dovesti do značajnog napretka i trajnih rezultata tokom vremena. (CityMagazine)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,