Srijeda, 23. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Pet higijenskih grešaka koje žene čine tokom ljeta

Preuzmite sliku

Ljeto znači povećano lučenje znoja u različitim delovima tela, uključujući i vaginu, a to znači i češća pojava infekcija.

“Neke žene su sklonije vaginalnim infekcijama. Gljivične infekcije i bakterijske vaginoze su najčešće vaginalne infekcije u bilo koje doba godine, međutim, one su češće tokom ljeta.” – kaže poznati ginekolog.

Jedini način da se spriječi pojava vaginalne infekcije tokom ljeta je dobra vaginalna higijena. Drugi načini da spriječite infekcije je da prestanete sa nekim higijenskim greškama koje najvjerovatnije pravite.

Ovdje su 5 higijenskih grešaka koje mogu uticati na češću pojavu vaginalne infekcije tokom ljeta:

1. Loša menstrualna higijena

Izuzetno je važno da vodite računa o higijeni tokom menstruacije, posebno ako je ljeto. Iako ih mnogi ne preporučuju kao idealno rješenje, tamponi su poželjni tokom vrelih ljetnjih dana. Ako koristite higijenske uloške, onda ginekolozi savjetuju da ih mijenjate često kako bi svoju vaginu održale suhom. “Koristite najneutralnije proizvode sa najmanjom količinom mirisa i hemikalijama da smanjite pojavu svraba i iritacije”, objašnjavaju doktori.

2. Ispiranje

Ženama ne treba ispiranje da očiste svoje vagine, jer se vagina sama čisti prirodnim sekretom. S druge strane, 20-40% žena koristi vaginalni tuš. Doktori objašnjavaju da ispiranje sapunom iritira vaginu i vulvu i povećava se rizik od dobijanja infekcije.

“Vaginu i vulvu treba čistiti samo toplom vodom i belom pamučnom krpom. Ne treba tuširati i ispirati raznim sredstvima koja se nalaze u prodaji, jer na taj način vi uništavate dobre bakterije.”

3. Donji veš

Donji veš od satena ili svile može izgledati seksi, ali zadržava vlagu koja može dovesti do dobijanja vaginalne infekcije.

“Pamučno donje rublje je najbolje za vaginu jer joj omogućava da diše.“ Napravite pauzu od seksi donjeg veša tokom ljeta, jer je to zamka za vlagu i toplotu.

4. Sređivanje intimnog područja

Većina žena sređuje svoje intimno područje tokom ljeta, pogotovo prije odlaska na plažu. Depilaciju i brijanje intimnih dijelova potrebno je uraditi bar jedan dan pre izlaganja slanoj vodi ili bazenu. “Pravilno nahranite kožu svojih genitalija prije depilacije. Koristite prirodne proizvode kao što je maslinovo ulje.“

5. Mokar bikini

Ostati u mokrom bikiniju nije dobra ideja jer će dovesti do porasta broja gljivica. Ne nosite dugo vlažan bikini ako ne želite da završite sa vaginalnom infekcijom. (zenskimagazin.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,