Subota, 12. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Pet aktivnosti koje oblikuju tijelo, a pritom štede zglobove

Preuzmite sliku

Trudite se zaštiti vaše zglobove tako što izbjegavate bilo kakvu fizičku aktivnost? Na taj način vjerovatno im činite više štete nego koristi. Postoje, naime, vježbe koje štede vaše zglobove, a samo vježbanje može olakšati bol. To dobro znaju osobe koje imaju reumatoidni artritis.

I istraživanja su dokazala pozitivan učinak vježbanja na hroničnu bol u zglobovima, a smanjivanje boli, između ostalog, omogućava bolju kvalitetu života.

Naravno, ako imate problema sa zglobovima trebate paziti prilikom odabira aktivnosti. Stručnjaci osobama s problematičnim zglobovima, između ostalog, preporučuju aerobne vježbe kao što su hodanje, plivanje ili biciklizam.

No, prije započinjanja bilo kakvog treninga obavezno se posavjetujte s vašim liječnikom. I zapamtite da probleme sa zglobovima u pravilu ne biste trebali koristiti kao izgovor da ne vježbate.

Upravo suprotno, oni vam trebaju biti motivacija da se pokrenete.

U nastavku donosimo pet aktivnosti kojima se možete baviti bez straha za vaše zglobove. Osim što su dobre za vaše zdravlje, dodatan plus svakako su im potrošnja kalorija i oblikovanje tijela, prenosi Zadovoljna.hr.

1. Hodanje (340 kalorija u sat vremena – brzi hod)

 • Hodanje je besplatno, hodati možete gotovo svugdje i nije vam potreban nikakav poseban trening. Prije tri godine objavljeni su rezultati malenog istraživanja provedenog među osobama s reumatoidnim artritisom koje je pokazalo da su se osobe koje su u svoju rutinu uvele hodanje tri do četiri puta sedmično osjećale bolje od osoba koje nisu hodale.

  Među ostalim prednostima hodanja je gubitak težine, smanjivanje stresa i poboljšanje zdravlja srca.

  2. Plivanje (500 kalorija u sat vremena – lagano plivanje)

  Voda je odlično mjesto za rastezanje mišića i umirivanje zglobova, zato ne čekajte ljeto da biste zaplivali nego, ako imate tu mogućnost, otiđite na bazen.

  Na bazenu možete plivati, a ako postoji ta opcija, upišite se i na vježbanje u vodi.

  Osim što će boravak u bazenu dobro djelovati na vaše zglobove, plivanje također pomaže u kontroli tjelesne težine, poboljšava raspoloženje i san i dobro je za cjelokupno zdravlje.

  3. Bicikliranje (oko 220 kalorija u sat vremena lagane vožnje)

  Bilo da koristite sobni bicikli ili ste u prirodi, bicikliranje je izvrsna vježba koja ima niz koristi, a između ostalog odličan je izbor za pojedince koji imaju problema sa zglobovima jer su prilikom bicikliranja težina tijela i opterećenje svedeni na minimun, odnosno težina tijela raspoređena je na nekoliko tačaka.

  4. Pilates (između 150 i 250 kalorija u sat vremena)

   

 • Ako ste osoba koja ne može vježbati sama i treba motivaciju, a imate problema sa zglobovima, pilates može biti dobar izbor.

  Radi se o aktivnosti koja se fokusira na jačanje tijela, a vježbe koje se izvode olakšavaju bol u zglobovima. Pilates opušta od napetosti i povećava samopouzdanje, a rezultat je ravna postura tijela koje izgleda čvrsto, osjeća se revitalizirano i pokreće se s lakoćom.

  5. Joga/Thai Chi(od od 250 do 400 kalorija u sat vremena)

  Obje ove aktivnosti kombinuju duboko disanje, protočne pokrete, nježne poze i meditaciju. Povećavaju fleksibilnost, ravnotežu i raspon pokreta te istovremeno smanjuju stres.

  Posljedica oštećenih zglobova često mogu biti narušena koordinacija, svijest o položaju, ravnoteža i povećan rizik od pada, a joga i thai chi su vježbe koje poboljšavaju svijest o tijelu, a to onda može poboljšati koordinaciju i ravnotežu te osjećaj o tome gdje su zglobovi smješteni (propriocepcija).

  Poštujte i pazite svoje tijelo

  Bez obzira koja vježba će biti vaš izbor, bitno je da poštujete i pazite svoje tijelo. Za postizanje značajnih rezultata bitno je redovno vježbati.

  Naravno da će neki dani biti bolji od drugih kada su u pitanju vaši zglobovi pa intenzitet vježbanja prilagodite vašem stanju.

  Nekoliko stvari može vam dodatno pomoći da vaše vježbanje bude što ugodnije: odabir odgovarajuće obuće koja će vam pružiti zaštitu i ravnotežu, korištenje prostirke koja se ne kliže i nošenje udobne odjeće koja se brzo suši. Dodatna motivacija može biti muzika, a najveća motivacija neka vam bude vaše zdravlje.  (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,