Nedjelja, 2. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Pedijatar otkrio zašto ne trebate brinuti ako vaše dijete nema koncentracije

Preuzmite sliku

Nije tajna da se djeci lako može odvući pozornost, bilo da se radi o njihovim igračkama, prijateljima ili iPadu, piše The Sun.

Međutim ako ste zabrinuti da je vašem djetetu lakše odvratiti pažnju od svojih vršnjaka, ne bojte se – to je vjerovatno potpuno normalno, prenosi Tuzlanski.ba.

Pedijatrijski neurolog i osnivač Nuropedije, dr. Arif Khan rekao je da nije neobično da mala djeca imaju kratak raspon pažnje, dapače, to je njihov zaštitni znak.

Objasnio je da djeca često mijenjaju aktivnosti i to je potpuno normalno. Dr. Arif je objasnio da utvrđivanje temeljnog uzroka problema može pomoći u njegovom rješavanju, ali gotovo nikada nije nešto zbog čega bi se trebali brinuti.

 • Nije tajna da većina djece voli tehnologiju, a njihova ljubav prema tehnologiji mogla bi biti jednostavan razlog zašto se čini kao da ne slušaju ili ne obraćaju pozornost.

  Oduzimanje uređaja kada stvarno trebate pozornost svoje djece može pomoći više nego što bi mnogi roditelji mogli shvatiti. Naravno, ako ste zabrinuti zbog raspona pažnje vašeg djeteta, najbolje je da se obratite svom doktoru opće prakse.

  Ipak, ne morate brinuti samo o kratkom rasponu pažnje, dr. Arif kaže da postoje i neki drugi problemi koji vjerovatno uopće nisu problemi.

  Nedostatak kontakta očima

  “Kontakt očima pokazuje da ste aktivni i da sudjelujete u zadacima, ne samo kod odraslih nego i kod djece”, rekao je dr. Arif  te dodao da kad god vaše dijete prestane uspostavljati kontakt očima, to naglašava da ima loš raspon pažnje.

  I ne samo to, već i nemogućnost tačnog odgovora na pitanja također može biti znak da vaša djeca ne obraćaju puno pozornosti – ali to može biti iz mnogo razloga.

  Razmislite ometa li ih nešto oko njih ako se čini da ne slušaju što govorite.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , ,