Četvrtak, 29. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Partnerovo iznenadno pojavljivanje nakon prekida: “Zombing” u vezi i kako se nositi s tim…

Preuzmite sliku

Ako je partner naglo prekinuo komunikaciju i nestao iz vašeg života, a zatim ponovno pokušao oživjeti ‘mrtvu’ vezu, doživljavate zombiing. Najvažnije je sebi priznati da ste to doživjeli kako biste znali šta učiniti…

‘Ghosting’, već poznati pojam, koristi se kada partner bez ikakvog  upozorenja ili objašnjenja nestane iz vašeg života kao ghost ili duh. Međutim, ‘zombing’ ide korak dalje. Partner koji vas je iznenada napustio, mogao bi se opet pojaviti u vašem životu, prenosi 24sata.hr.

Njihovo ponovno pojavljivanje može biti jednako slučajno kao i njihov odlazak. To može podrazumijevati tekstualnu poruku u kojoj pita kako ste ili zahtjev za prijateljstvom na društvenim mrežama ili lajk na objavi. Ako je vaš partner naglo prekinuo komunikaciju, a zatim pokušao oživjeti ‘mrtvu’ vezu, doživljavate zombing.

Prema psihologici Jaime Zuckerman, zombiji  se dijele u dvije glavne kategorije: oni koji su svjesni što su učinili  i oni koji nisu.

Ako vam se to dogodi, evo nekoliko savjeta kako se nositi s tim:

1. Priznajte sebi da ste bili ‘zombirani’

Nemojte tražiti opravdanja za takvo ponašanje. Priznajte sebi da ste bili zombirani. Kad se suočite s tim, možete odlučiti što ćete učiniti s tim i tako spriječiti da partner manipuliše s vama, kaže Kingsley Moyo, savjetnica za veze.

2. Prepoznajte kada se možete ponovno povezati, a kada to izbjeći

Zuckerman smatra da ponovno povezivanje treba biti opcija samo ako partner prvo prizna svoj nestanak. Mora jasno artikulirati razloge zbog kojih su to učinili i mora pokazati i kajanje. Tek tada biste trebali razmisliti o ponovnom uspostavljanju veze, kaže Zuckerman.

3. Pripazite na okidače

Moyo ističe da iznenadni odlazak partnera može prouzrokovati osjećaj bezvrijednosti ili neželjenosti. To može pokrenuti reakciju traume. Tada se može javiti i potreba za vezanošću s bilo kim ko se pojavi u vašem životu, što čini veću vjerovatnoću da prihvatite zombiranje.

4. Postavite stroge granice

Bez obzira odlučite li ponovno prihvatiti partnera ili ne, trebate postaviti jasne granice. Ako se odlučite ponovno povezati, Zuckerman preporučuje da unaprijed jasno definipšete šta želite i šta više nećete tolerisati. Ako ne želite oživjeti vezu, granice uključuju ne odgovaranje na poruke ili zanemarivanje bilo kakvog kontakta.

5. Budite iskreni prema sebi

Ako se partner ne ispriča, ne pokaže grižnju savjesti ili ne preuzme odgovornost, a vi ga svejedno želite primiti natrag, nemojte si lagati ko su i šta se događa. Ova vrsta odnosa može funkcionisati samo za neke ljude koji ne očekuju vezu. Najgore što ovdje možete učiniti je nadati se da će ‘ovaj put’  biti drugačije jer neće, piše mbg(Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,