Utorak, 4. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Parovi koji se svađaju, žive duže!

zena-muskarac-svadja1
Preuzmite sliku

Parovi koji se svađaju, žive duže! Istraživanja provedena nad bračnim partnerima kažu kako oni supružnici koji tijekom prepirku suzdržavaju ljutnju i prave osjećaje imaju veće šanse od prijevremene smrti.

\"zena-muskarac-svadja1\"Iako je sukob neizbježan i u svakoj vezi prije ili kasnije do nje dođe, ključno je kako ih parovi rješavaju. \”Kada konflikt nastane, kako ga riješiti? Ako ga ne riješite, i ljutnju samo zakopate dublje u sebe te ne kažete sve što vam doista smeta, onda ste u nevolji\”, kaže profesor Ernest Harburg, sa sveučilišta Michigan School of Public Health and Psychology Department..

Tijekom razdoblja od 17 godina Harburg i njegove kolege proučavali su 192 bračna para, starih između 35 i 69 godina. Pritom su se usredotočili na agresivno ponašanje koje napadnuti partner doživljava kao nepravedno. Harburg tvrdi kako \”napad\” doživljen kao pravedan, ne čini \”žrtvu\” ljutitom.

Rezultati su pokazali kako su partneri koji su se konstruktivno svađali i iskazali prave osjećaje živjeli duže. Nasuprot njima, supružnici koji nisu mogli ili znali kako reći što osjećaju imali su veći rizik od prijevremene smrtnosti, prenosi Broj1

Naime, nakupljena ljutnja utječe na količinu stresa, a sve to kumulativno skraćuje životni vijek, pokazale su studije. Rezultati se nisu promijenili niti nakon što su u obzir uzeti čimbenici poput pušenja, dobi, težine, krvnog tlaka i kardiovaskularnih problema.

Studija je nadovezuje na prijašnja istraživanja koja tvrde kako je \”otpuštanje ljutnje\” zdravo. Primjerice, jedno je istraživanje pokazalo kako ljudi koji su ljuti donose bolje odluke. Naime, ova emocija potiče mozak na ignoriranje nebitnih stvari i fokusiranje na ključne probleme. Pojedinci koji se suočavaju s ljutnjom također imaju bolji osjećaj za optimizam i kontrolu nad situacijom.

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: