Nedjelja, 26. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Pariz: Dom jednog od najpoznatijih arhitekata na svijetu! (VIDEO)

Preuzmite sliku

Zavirite u dom jednog od najpoznatijih arhitekata na svijetu i čovjeka koji već godinama uređuje butike Balmaina…

“Ja sam Francuz. Parižanin”, izjavio je jedan od najpopularnijih i najboljih arhitekata današnjice, Joseph Dirand prilikom razgovora sa novinarima New York Timesa koje je ugostio u svom prelijepom, elegantnom pariskom apartmanu, jasno aludirajući na stil kom je vjeran, piše Elle.rs.

 • stan-arhiteksta-joseph
 • Joseph Dirand, inače sin Žaka Diranda, legendarnog fotografa enterijera, smatra se jednim od najboljih arhitekata današnjice. Dirand je karijeru izgradio vješto uređujući enterijere koji su najčešće okarakterisani kao savršena simboza pariskog stila i minimalizma.

  U njegovim rukama, minimalizam je nalik platnu po kom Joseph slika prelijepe portrete uz pomoć esencijalnih, osnovnih komada poput parketa ili bronzanih starinskih ručki na vratima.

  Iako je tokom godine itekako zaposlen, Joseph (40) je stigao da kompletno renovira svoj pariski apartman u kome živi sa djevojkom i dvije kćerkice. Osnovna ideja je bila da osmisli dom koji će refektovati njegov način života – masivnu i praktičnu dnevnu sobu u kojoj će moći da ugošćuje veliki broj prijatelja i priređuje koktele i sjedeljke, nekoliko spavaćih soba koje će omogućiti njegovoj porodici da ima privatnost koja je jednoj četvoročlanoj porodici potrebna.

  “Jedne nedjelje živimo kao roditelji, druge kao tinejdžeri. Prilikom uređenja nisam uopšte razmišljao o dizajnu jer više ne marim za stil, u neku ruku čak ga ne podnosim. Danas se uređenje vodi oko života, kompromisa i udobnosti”, rekao je on.

  Za potrebe uređenja, Joseph je radio sa najboljim majstorima iz Francuske fokusirajući se na svaki detalj.

  “In Residence: Joseph Dirand” by Matthew Donaldson – NOWNESS presents from NOWNESS on Vimeo.

  Inside architect and Balmain store outfitter, Joseph Dirand's minimalist Parisian apartment.
  Read the full feature on NOWNESS: http://bit.ly/1B9Y6wF

  “Nisam želio da moj dom ljudi asociraju sa ‘Haussmann’, francuskim baronom koji je oblikovao izgled većine pariskih zgrada u 19. vijeku. Zato sam se okrenuo italijanskim enterijerima iz 17. vijeka kada je bio aktuelan marmorino, dekorativni efekat mramornih zidova koji je krasio većinu rimskih palata i vila. Volim da koristim materijale koji krajnjem rezultatu daju taj sirov, neperfektan izgled. A opet volim da sve bude minimalistično pa tako knjige, flaše, čaše, činije i vaze stoje mahom u nišama koje su minimalno duboko”, objašnjava.

  U stanu dominira bijela boja koja je cijelom prostoru dala još dodatni osjećaj prostornosti, lakoće i praktičnosti. Namještaj je takođe “simple”, minimalističan u nekako u stilu 70-ih, sve sa niskim foteljama i udobnim, četvrtastim sofama. Druge boje su korišćene za akcente: crvena u vidu keramičke činije, zelena u vidu mebla sa foteljama, plava tek kao djelić na akvarelu. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: ,