Subota, 22. Februara 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Ovom poroku su skloni inteligentni ljudi

Iznenadićete se kada saznate rezultate istraživanja…

Nemojte da vam vaša pamet posluži kao izgovor.

Naučnici su doveli u vezu najrazličitije pojave, pa nedavno i to koliko inteligencija utiče na poročnost ljudi, prenosi novosti.rs.

Studija sprovedena u Londonu pratila je živote nekoliko hiljada odraslih žena i muškaraca, ne bi li se provjerilo da li postoji veza između inteligencije i poročnosti. Zaključeno je da ima povezanosti između inteligencije ustanovljene u djetinjstvu i količine alkohola konzumiranog u periodu od 20. do 40. godine.

Djeca mlađa od 16 godina su, tokom istraživanja, obilježena na kognitivnoj skali od “svjetlijih”, preko “nezanimljivih” do “vrlo nezanimljivih”, u zavisnosti od toga da li imaju maksimalan IQ od 125 ili onaj ispod 75.

Istraživanje je pokazalo da su “svjetliji” (inteligentniji) u odraslom dobu pili alkohol gotovo dvostruko češće od “nezanimljivih” vršnjaka, kao i da, tokom adolescencije, “vrlo nezanimljivi” gotovo nikada nisu pili, dok su se “svjetliji” opijali barem jednom mjesečno.

Kada su došli do podjele na polove, naučnici su otkrili da žene sa većim obrazovanjem imaju 71 posto više šansi da konzumiraju alkohol, dok je kod muškaraca taj procenat iznosi 49 posto. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,