Subota, 3. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Ovo zube čuva bolje od svake paste!

white-smile
Preuzmite sliku

Zaboravite na pastu za zube s ukusom metvice i pokušajte s kokosovim uljem. Kokos je vrlo moćna biljka jer može ubiti bakterije odgovorne za propadanje zuba.\"white-smile\"

Irski naučnici su testirali učinak kokosovog ulja na Streptococcus mutans – bakteriju koja se lijepi na zube i proizvodi kiselinu koja uzrokuje propadanje zuba.

Kad je ulje pomiješano s probavnim enzimima, postalo je snažno sredstvo za ubijanje spomenute bakterije.

Proizvođači bi mogli upotrebljavati kokos u pastama za zube i u vodicama za ispiranje usta, čime bi zubi bili znatno zaštićeniji nego dosad, smatraju naučnici.

Voditelj istraživanja dr. Damien Brady, s Athlone Institute of Technology u Irskoj, kaže: \'Zubni karijes je zdravstveni problem na koji se ne obraća dovoljno pažnje. Utiče na 60 do 90 posto djece te većinu odraslih u razvijenim zemljama. Kokosovo ulje modifikovano s enzimima u proizvodima za higijenu zuba bilo bi atraktivna alternativa hemijskim aditivima, posebno zato jer djeluje u relativno niskim koncentracijama.\’

Eksperiment dr. Bradyja podstaknuo je istraživanje koje je pokazalo da zbog djelimično probavljenog mlijeka bakterija S. mutans ne prianja tako za zubnu caklinu.

\'Naši podaci ukazuju da proizvodi ljudske probave imaju antimikrobna svojstva\’, rekao je.

Kokosovo ulje ubija i gljivicu Candidu albicans, koja uzrokuje iscjedak, bolni polni odnos te peckanje ili žarenje za vrijeme mokrenja.

Magazin.hr / Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: