Ponedjeljak, 6. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ovo su znakovi da vam je koža dehidrirana

Preuzmite sliku

Tokom ljeta se suočavamo sa visokim temepraturama koje usljed neadekvatne njege kože i manjka vode mogu da ostave posljedice, a dehidrirana koža je ono sa čime se mnogi suočavaju.

Toplota smanjuje sadržaj vode u koži što dovodi do dehidriranosti. Važno je znati da ne moramo da imamo suhu kožu kako bismo došli do tog stanja. Tako možete da imate masnu kožu, a opet dehidriranu, prenosi magazin.novosti.rs.

Simptomi dehidrirane kože

Svrab, tamni podočnjaci, udubljene oči i pojava finih linija su znakovi dehidrirane kože.

Jednostavan test će vam pomoći da utvrdite da li imate dehidriranu kožu, a on podrazumijeva nježno stezanje kože u predjelu obraza. Koža koja se nabora ili se ne vrati nakon puštanja kože može biti znak dehidratacije kože.

Hidratacija

Dehidrirana koža se lako liječi promjenom načina života. Najbolji način za liječenje dehidrirane kože je da počnete da pijete više vode dnevno. Drugi način za povećanje hidratacije je da u ishranu uključimo voće i povrće sa visokim sadržajem vode poput celera i lubenice.

Ostale stvari koje nam mogu pomoći u suzbijanju dehidrirane kože uključuju redovno vježbanje, spavanje i jedenje više biljne hrane. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,