Srijeda, 8. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ovo su uobičajni znakovi da konzumirate previše hljeba

Preuzmite sliku

 

Razlozi za jedenje mnogo hljeba su vrlo jednostavni jer je on ukusan i praktičan. Međutim, kao i većina stvari koje su tako dobrog okusa, hljeb također ima svoje negativne učinke na ljudski organizam, piše Bright Side.

A kada su naša tijela uznemirena, šalju znakove kako bismo mogli riješiti problem, prenosi Tuzlanski.ba.

Ovo je 7 najzabrinjavajućih znakova da morate smanjiti potrošnju hljeba.

1. Dobivate zatvor

Ljudi koji ne podnose gluten ili pate od celijakije, ali nisu svjesni toga, mogu se stalno osjećati naduto. I ne samo to, već imaju problema da idu u toalet jer im se crijeva blokiraju. Možda niste netolerantni na gluten, ali imate visoku osjetljivost kada konzumirate pšenicu i druge žitarice. Najbolja stvar u ovom slučaju je da uradite niz testova sa svojim ljekarom kako biste vidjeli da li vam gluten šteti.

Zapamtite da u skoro svim zemljama oko 0,5%-1% stanovništva ima celijakiju. To znači da čak i ako patite od toga, postoji mnogo zamjena u kojima možete uživati.

  • 2. Postajete gladniji

    Istina je da su visoko rafinirane žitarice, kao što su bijeli hljeb, bijela riža, pereci i krekeri, visoko kalorični. A način na koji rade je tako što izazivaju želju da jedete više zbog sadržaja šećera. Zato kada se osjećate dodatno tužno ili pod stresom, posežete za onim rafiniranim žitaricama koje će vam na trenutak učiniti da se osjećate bolje.

    Zbog toga možete primijetiti i debljanje, nešto što se lako može izbjeći ako pređete na proizvode od cjelovitih žitarica. Studija je dokazala da ovi proizvodi mogu pomoći da brže izgubite salo na stomaku od rafiniranih žitarica. A to je zato što sadrže više vitamina i minerala. Ali to ne znači da možete pretjerati s njihovom konzumacijom.

    3. Nivo holesterola vam raste

    Vaš uobičajeni hjleb koji se peče u rerni možda nije odgovoran za povećanje holesterola, ali pečeni proizvod iz prodavnice jeste. Proizvodi kao što su kroasani, kiflice sa puterom i sve vrste upakovanih hljebova imaju visok sadržaj trans masti. Ove namirnice sadrže puno putera i jaja koji mogu povećati vaš holesterol ako se redovno konzumiraju.

  • Također, većina proizvoda koji sadrže gluten spadaju u istu štetnu kategoriju. Ovi proizvodi se razlikuju i mogu uključivati ​​pakirane kolačiće i kolače, krofne i većinu komercijalno pržene hrane. Najbolje što možete da uradite je da uvijek provjerite pakovanje.

    4. Možda imate previše bubuljica

    Još jednom, rafinisane žitarice su krivac za još jedan problem sa kojim se možda suočavate. Namirnice poput tjestenine, bijele riže, rezanci, žitarica i sve stvari napravljene od bijelog brašna mogu uzrokovati izbijanje bubuljica na koži. Kao što je studija pokazala, ljudi koji su konzumirali previše rafiniranih ugljikohidrata imali su 30% veći rizik od razvoja akni. To je uglavnom zato što su ovi proizvodi bogati šećerom, nešto što povećava nivo inzulina.

    Kao odgovor na to povećanje, androgeni hormoni postaju aktivniji i nastaju akne. S druge strane, čini se da ljudi koji ne konzumiraju previše šećera imaju manje probleme s bubuljicama i aknama.

    5. Postajete izuzetno pospani nakon jela

    Kada konzumirate previše hljeba u svakodnevnoj ishrani, velike količine inzulina se oslobađaju u vaš krvotok. Inzulin pomaže triptofanu da ostane u krvi duže nego što biste željeli. Triptofan je aminokiselina koja pomaže u proizvodnji serotonina i melatonina, 2 neurotransmitera koji pomažu u stabilizaciji raspoloženja. Takođe podstiču san i pomažu u regulisanju ciklusa spavanja i buđenja.

    Zbog toga se možda osjećate pospano i dodatno smireno nakon velikog obroka punog rafiniranih žitarica. Stoga biste mogli preispitati svoje izbore u ishrani ako se trebate vratiti na posao nakon obroka.

  • 6. Vaš krvni pritisak raste

    9 od 10 Amerikanaca konzumira više soli nego što je preporučeno, a za to je uglavnom kriv hljeb, u raznim oblicima. Jedna obična kriška hljeba može imati do 230 mg soli, što je 15% gornje dnevne granice. Jedan jednostavan sendvič će imati duplo veću količinu. Visoko obrađena hrana poput pice, peciva, krutona i sendviča još više povećava količinu natrijuma.

    Posljedica visokog unosa natrijuma je skok krvnog pritiska, koji je kriv za mnoge ljude koji pate od srčanih bolesti i moždanog udara. A kada govorimo o SAD-u, prosječni Amerikanac konzumira mnogo više soli nego što preporučuje CDC.

    7. Vaše raspoloženje može imati uspone i padove

    Hljeb ima sposobnost da izazove mnoga uzbuđenja zbog visokog sadržaja šećera, ali nakon ovih uspona slijede padovi. Studija je pokazala da ako se rafinirane žitarice ne probave kako treba, njihova jedinjenja mogu doći do nečijeg mozga i uzrokovati neke vrste mentalnih problema. Postoje dokazi da su ljudi koji su osjetljivi na pšenicu skloniji oboljevanju od šizofrenije, bipolarnog poremećaja, depresije i anksioznosti. Mnogi ljudi koji su započeli dijetu bez pšenice i mliječnih proizvoda vidjeli su značajno poboljšanje u svom mentalnom zdravlju.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,