Utorak, 26. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ovo su tri stvari koje punica nikad ne bi smjela reći zetu, mogle bi trajno narušiti odnose

Preuzmite sliku

Uprkos tome što je nesnošljivost punice i zeta jednaka kao i snahe i svekrve, moguće je imati dobar odnos sa partnerom svoje kćeri.

Jedan od načina da sa kćerkinim odabranikom njezina majka započne dobar odnos jest da se ne dovede u situaciju da ga pita ili od njega zahtijeva neke od ovih stvari jer mogu trajno narušiti odnose u porodici.

Evo šta ne bi trebala reći svom zetu, smatra psihologinja i porodična terapeutkinja dr. Danielle Forshee.

 1. “Kad ćeš mi dati unuka?”

Naravno da je shvatljivo da bi voljela imati unuče (ili njih četvero). Međutim, važno je shvatiti da to možda nije nešto što kći i zet žele – baš sada, ili možda čak ikad. “Štaviše, važno je uzeti u obzir da neki ljudi mogu imati problema s prirodnim začećem djece”, upozorava dr. Forshee.

Projektiranje vlastitih ideala na druge ili stvaranje pretpostavki u vezi s takvim osobnim izborima može imati neželjene nuspojave tumačenja kao nametljivo i kršenje osobnih granica. Dakle, drage punice, ne gurati nos tamo gdje mu nije mjesto.

Šta umjesto toga reći: Osim ako sami ne pokrenu takvu temu, najbolje je da punica potpuno izbjegne ovakve razgovore. Ali ako zaista moraš nešto reći, najbolje je pristupiti s neosuđivanjem ili znatiželjom te upitati: “Šta mislite da vam život donosi u idućih pet godina?”

 • 2. “Moja kćer to voli ovako…”

  Ova vrsta izjave upućuje na to da zet nije toliko upućen u sklonosti svoje supruge kao što je njezina majka. Možda će ona ovako nešto reći zbog bliskosti i navike u odnosu majke i kćeri, međutim ova izjava predstavlja rizik od stvaranja percipiranja razlike u moći unutar odnosa zeta i punice. Dokazivanjem da ona najbolje poznaje svoje dijete, moglo bi poći po zlu i stvoriti nesuglasice.

  Šta umjesto toga reći: Evo još jednog slučaja u kojem je razgovor s polazišta znatiželje bolja opcija, a dodavanje onoga što zna ne zvuči bezobrazno. Evo primjera: “Nisam imala pojma da se Amiri sviđa crna kafa. Koliko se sjećam, uvijek je dodavala mlijeko!”

  3. “Kada ćeš dobiti bolji posao/kupiti veću kuću/novi automobil?” 

  Ova je izjava kritična, prenosi nezadovoljstvo i prijezir i osobna je vrijednosna prosudba – svaki bi primatelj osjetio ubod. Dakle, da, to je u osnovi zajamčen način stvaranja udaljenosti između punice i zeta. Svi imamo želju da nas prihvate najbliži, uključujući potrebu da se osjećamo dovoljno dobro. Iako ona možda želi da se zetova postignuća poboljšaju, to nije tako lako jer se možda njegove vrijednosti, izbori i sklonosti mogu razlikovati od njezinih. Ili pak, možda finansijske mogućnosti trenutno ne dopuštaju kupovin nove kuće/automobila. To zapravo znači da je zet vrlo odgovoran i ne želi nepromišljenim aktivnostima dovesti porodicu u finansijski nezgodan položaj.

 • Šta umjesto toga reći: Opet, najbolji način djelovanja ovdje je zaista ne reći ništa. (Pa šta ako im je kuća mala?) Ali ako baš mora, onda je najbolje pristupiti sa znatiželjom da bolje shvati situaciju, osjećaje i mišljenja zeta. Bolje je reći nešto poput.

  “Sigurno je frustrirajuće što vaš automobil zahtijeva tako često servisiranje. Što mislite o svemu tome?” Ili evo još jednog primjera: “Čini se da veličina kuće ne dozvoljava sve ono što ti i Amira želite imati u njoj. Imate li neku drugu ideju?”

  Što se tiče situacije na poslu, bolje je upitati zeta kako se osjeća na svom trenutnom poslu te se možda kroz razgovor dotaknuti povišice, druge pozicije ili slično. (miss7.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,