Utorak, 26. Maja 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Ovo su stvari koje rade roditelji uspješne djece

Ne postoji savršen recept za odgoj uspješnog djeteta, ali postoje određene stvari zbog kojih će vaše dijete razviti osobine koje se viđaju kod mnogih uspješnih ljudi, prenosi portal BusinessInsider.

Ako ste roditelj, sigurno ste se mnogo puta upitali šta možete učiniti kako bi vaša djeca uspjela u životu. Evo šta kažu stručnjaci:

1. Nemojte im reći da mogu biti sve što požele

Svakom roditelju je njegovo dijete posebno i za njega žele samo najbolje. Međutim, mnogi roditelji govore djeci kako mogu biti što god požele, od balerine do astronauta.

Prema istraživanju provedenom u Americi među 400 tinejdžera, mladi teže tome da budu muzičari, sportaši ili dizajneri videoigara, iako takvi poslovi čine samo jedan posto američkih zanimanja.

Djecu treba usmjeravati u profesije u kojima će u narednim decenijama biti ogroman nedostatak radnika, kao što su poslovi u zdravstvu ili u građevinarstvu, prenosi index.hr.

2. Zajedno večerajte

Neprofitna organizacija sa univerziteta Harvard kaže da su djeca koja večeraju s porodicom pet dana u sedmici manje sklona pretilosti i depresiji, a također, imaju viši prosjek ocjena, bolji vokabular i više samopoštovanja.

3. Nemojte dopustiti da stalno “vise” na mobitelu i tabletu

Istraživači su otkrili da se mozak male djece može trajno izmijeniti kada provode previše vremena koristeći tablete i pametne telefone. Tako se sprječava razvoj određenih sposobnosti, uključujući fokus i pažnju, vokabular i socijalne vještine.

5. Zadajte im kućanske poslove

Mnogi roditelji žele da njihova djeca uživaju u djetinjstvu i uživaju u igranju sa svojim vršnjacima. Međutim, jako je bitno svojoj djeci zadavati kućanske poslove od malih nogu jer je to jako važno za odrasli život. Kućni poslovi pomažu djeci da ih naučite životnim lekcijama, odgovornosti, radu u timu, poštovanju i radnoj etici.

6. Puno im čitajte

Istraživači s Medicinskog fakulteta u New Yorku otkrili su da djeca, kojoj su roditelji čitali dok su bili mali, imala bolje razvijen vokabular od onih kojima roditelji nisu čitali.

Čitanje pomaže djeci da im se mozak razvije i poveća koncentracija.

7. Dopustite im da dožive neuspjeh

Neuspjeh je dobar za djecu. Ako dožive neuspjeh, to im pomaže da se nauče nositi s time, a to je vještina koja im je prijeko potrebna za buduća životna iskustva.

Kad su suočeni s izazovima, to izaziva potrebu za stalnim napornim radom što je također korisna osobina.

S vremenom će djeca koja su doživjela poraz biti otpornija i spremna pokušati iznova jer se ne boje neuspjeha. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,