Ponedjeljak, 25. Maja 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Ovo su samo neki od zaboravljenih manira kojima roditelji odavno ne uče svoju djecu

Mnogima se čini da su djeca danas drugačije vaspitana i da su neki maniri kojima su učene prethodne generacije prosto iskorijenjeni i novim generacijama roditelji nemaju bog zna šta da prenesu.

Kako prolaze godine, čini nam se da sve manje manira i normi ponašanja koje ste imali ostaje mlađim generacijama u nasljeđe. Ovo su samo neki od zaboravljenih manira kojima roditelji odavno ne uče svoju djecu.

Jedite zatvorenih usta

Neki od vas već imaju pred očima baku(nenu koja viče na vas da se punih usta ne priča. Djetetu je možda prirodno da žvaće otvorenih usta, ali zato su roditelji ti koji treba da ga nauče da to nije lijepo i ispravljaju takvo ponašanje.

Nikad “izvini”

Postoji mnogo situacija u kojima možete da se nađete i da uradite nešto što nije u redu. Ukoliko naletite na nekoga u prolazu i slučajno ga zgazite ili udarite obavezno se izvinite.

 • Otvaranje vrata

  Važno je ne samo naučiti djecu da nekome otvore vrata, već i da se okrenu i pogledaju da li ide neko iza njih i da li trebaju nekome da pridrže vrata.

  Ne pričati punih usta

  Ovo ide rame uz rame sa žvakanjem punih usta. Prvo sažvaćite i progutajte hranu pa tek onda razgovarajte. Inače će vas mnogi smatrati nekulturnim.

  Držite salvetu u vašem krilu

  Poslušajte vaše roditelje i držite salvetu u krilu gdje će vam biti na dohvat ruke kad vam zatreba da obrišete usta ili ruke.

 • Laktovi na stolu  i izvinite se ako ustajete sa stola

  Laktovima, telefonu, igračkama – nikako nije mjesto na stolu! U pitanju su maniri koji važe za stolom dok traje objedovanje. Izvinite se ukoliko ustajete sa stola kada završite obrok, a ostali još uvek jedu.

  Izujte se kada ulazite u nečiji dom

  Iako vas domaćin to nije zamolio, bilo bi ljubazno sa vaše strane da se izujete kada ulazite u nečiji stan. Naučite i vašu decu da se tako ponašaju.

  Recite “molim vas” i “hvala”

  Jedan od manira koji se najčešće zaboravlja je da kažete “molim vas” kada želite nešto i “hvala” kada to dobijete. Naučite djecu da “molim vas” i “hvala” nikada nije dosta. (telegraf.rs)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,