Srijeda, 16. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ovo su prednosti i nedostataci prisustva muškaraca pri rođenju njihovog djeteta

Preuzmite sliku

Iako bi neki muškarci rado primili svoje dijete i pomogli svojoj partnerki tokom porođaja, postoje neki od njih koji ne žele da budu prisutni tokom porođaja, piše Bright Side.

To otvara mnoga pitanja o prednostima i nedostacima njihove prisutnosti. Zato je važno naučiti više o stvarima koje se mogu dogoditi u oba slučaja, prenosi Tuzlanski.ba.

Danas vam želimo pokazati neke pozitivne i negativne strane čovjekove odluke da budu dio velikog trenutka.

Protiv 1: Bol može biti intenzivnija

Oksitocin, poznat kao hormon ljubavi, potreban je za lakšu i manje bolnu isporuku. Zato je bolje ako se muškarci koji nisu spremni, manje informisani ili se plaše čitavog procesa drže dalje od toga.

 • Njihova anksioznost može dodati napetost u cjelokupno okruženje i čak može dovesti do situacije u kojoj se nivo adrenalina majke povećava, a ljubavni hormon smanjuje.

  Protiv 2: Može doživjeti depresiju

  Postoje muškarci koji se nakon svjedočenja porođaja počinju osjećati nemoćno i beznadno. To se događa zato što ne mogu mnogo da pomognu, osoblje ih izbjegne i uplaše se za ženin život. Ti osjećaji se obično ne izražavaju i gube duboko u njihovoj podsvjesti. Simptomi depresije mogu uključivati ​​debljanje / gubitak kilograma, glavobolju, umor ili čak izolaciju od prijatelja i porodice.

  Protiv 3: To može komplicirati vaš ljubavni život

  Iako je većina muškaraca uredu nakon što su prisustvovali rođenju djeteta, postoje neki koji nisu bili spremni.

 • Zbog toga će patiti ljubavni životi nekih parova. Svjedočenje porođaju može umanjiti osjećaje koje par ima jedno prema drugom, pretvarajući njihovu vezu u samo dobre prijatelje.

  Protiv 4: Porođaj može trajati duže

  Kad majka prvi put primi dijete, mora se usredotočiti samo na njega. Kad prvi put pogledate u oči svog djeteta, miriše ga i doživi dodir kože-koža, odvratit će je od svega što se događa oko nje. Ovo će joj takođe pomoći da potisne posteljicu jer je hormon ljubavi ključan i nakon porođaja. Ali ako je otac tu, možda će to biti razlog za nalet adrenalina i smanjenje potrebnih hormona.

  Protiv 5: Muškarci počnu nervirati žene nekim stvarima

  Čak i ako muškarci odluče da žele biti tamo zbog svoje partnerke i djeteta, to se može pretvoriti u zaista lošu ideju. To je posebno tačno ako porođaj traje više od 12 sati.

 • Neki od njih počinju jesti u sobi, gledaju videozapise na svom telefonu, a mogu čak i otići tokom poroda. Takođe, možda će se početi osjećati pospani zbog navale adrenalina dok su pokušavali na vrijeme da stignu u bolnicu.

  Prednost 1: On će biti prisutan tokom prvih minuta bebinog života

  Čak i ako se neki muškarci plaše i razmišljaju prije velikog trenutka, nepredvidivi rad im neće dati šansu da odaberu. Vidjeli su svoju voljenu osobu u bolovima i bili pored nje bilo je jedino što su mogli pomisliti, a onda se to pretvara u ovaj nezaboravan trenutak i pruža mu priliku da vidi prve minute svoje bebe na ovom svijetu.

  Prednost 2: Može vam pomoći pri dojenju od početka

  Novoj bebi nije lako odmah početi dojiti. Već od prvog pokušaja u bolnici tata može pomoći. Može vam donijeti piće, dodati jastuk ili 2 pa čak vam dati  i laganu masažu.

 • Prednost 3: Može dati emocionalnu i fizičku podršku

  Budući očevi trebaju biti pored supruga tokom porođaja, jer im mogu pomoći da se osjećaju opušteno i isto tako ih nasmijati. Čak i anksiozni razgovori o upoznavanju bebe mogu vam pomoći na neki način i značajno poboljšati iskustvo. Nova mama će biti uspavana i iscrpljena, vjerovatno i pod lijekovima, ali kad njezin muškarac bude tamo moći će se opustiti znajući da je beba u dobrim rukama.

  Prednost 4: Više će biti povezan sa djetetom nakon rođenja

  U novije vrijeme očevi su postali više uključeni u život svog djeteta. Prisutnost tokom testa trudnoće, pregleda, ultrazvuka i porođaja može imati veliki uticaj. To takođe utiče na emocionalni i kognitivni razvoj djeteta.

 • Prednost 5: Moći će brzo donositi odluke

  Ponekad porođaj može ići bočno, iako porođaj ide glatko i bez ikakvih komplikacija. U tom slučaju, možda ćete morati donijeti odluku koja nije u vašem rodnom planu i on će biti tu da vam pomogne. Ima čak slučajeva da je muževo prisustvo spaslo život supruge i djeteta. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,