Četvrtak, 23. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ovo su neke od promjena koje se mogu desiti vašem tijelu ako previše sjedite

Preuzmite sliku

Ponekad, sve što želimo je da imamo hladan dan i da ne moramo pomaknuti ni jedan mišić.

Ali sjedeći način života može dovesti do ozbiljnih problema poput srčanih bolesti i dijabetesa. U stvari, previše sjedenje ili ležanje je rizičnije nego što se na prvi pogled čini. Zato  prošetajte, čak i između dnevne sobe i kuhinje, i pročitate kako neaktivnost može pogoršati postojeće stanje kože i uzrokovati proširene vene. Ovo su neke od promjena koje se mogu desiti vašem tijelu ako previše sjedite, piše Bright Side.

Povećava šanse za hormonalne akne

Efekat broj jedan neaktivnosti je debljanje. A jedan od efekata debljanja je da uzrokuje specifične probleme sa kožom. U početku, gojaznost utiče na kožne barijere čineći kožu znatno suvom. Nadalje, osoba se više znoji, što dovodi do začepljenih pora i upaljenih akni, prenosi Tuzlanski.ba.

Može oslabiti kosti

Mišići i kosti su živa tkiva koja postaju jača kada se vježbaju. Kosti onih koji redovno vježbaju obično su jače i gušće od onih koji to ne rade. Dakle, kada neko neaktivno sedi duži vremenski period, rizikuje da oslabi svoje kosti i ugrozi njihovu gustinu.

Može pogoršati postojeće stanje kože

Ako ste isprobali svaki tretman protiv akni kojih se možete sjetiti, a problem je i dalje prisutan, vrijeme je da pogledate korijen problema. Acne Mechanica je uzrokovana trenjem i pritiskom na kožu. Do ovog izbijanja dolazi kada je koža više puta izložena trenju ili pritisku, kao što je predugo sjedenje u određenim položajima. Nije nevjerovatno da se akne mogu pojaviti zbog neaktivnog načina života u kojem se veći dio dana provodi sjedeći.

Može uzrokovati celulit

Danas većina kancelarijskih radnika većinu vremena provodi sjedeći, kucajući za svojim kompjuterima. Ovaj neaktivan način života može uzrokovati zadržavanje vode. Neki naučnici smatraju da produženi periodi sjedenja smanjuju protok krvi i rezultiraju promjenama koje uzrokuju celulit.

Može uzrokovati proširene vene

Dok hodamo, mišići potkoljenice se skupljaju, savijaju i vrše pritisak na glavne krvne sudove u potkoljenici. Kao da svaki korak ima efekat pumpe, što pomaže u cirkulaciji od vena do srca. Dakle, dugotrajno sjedenje dovodi do slabe cirkulacije, što se manifestira kao proširene vene.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,