Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ovo su namirnice koje potiču anksioznost

Preuzmite sliku

Jeste li znali da ono što jedete može pridonijeti tjeskobi? Ponašanje i raspoloženje mogu se kontrolisati namirnicama koje unosimo u svoje tijelo. Stres može uticati na vašu prehranu, ali hrana može uticati i na nivo stresa.

Prema Nacionalnom institutu za mentalno zdravlje, gotovo trećina Amerikanaca u određenom trenutku svog života ima anksiozni poremećaj. Lijekovi, terapija, pažnja i vježbanje mogu biti dobre opcije za liječenje stvarnih poremećaja ili suočavanje sa svakodnevnom anksioznošću – danas ima dosta anksioznosti povezane s koronavirusom. Međutim, postoji još jedan lijek koji je dostupan – ono što jedete, prenosi MissZdrava.

“Ponašanje i raspoloženje mogu se kontrolisati namirnicama koje unosimo u svoje tijelo.” Stres može uticati na vašu prehranu, ali hrana može uticati i na nivo stresa”, kaže Sharon Zarabi, direktorica bariatrijskog programa u bolnici Lenox Hill u New Yorku .

Ovo su namirnice koje mogu uzrokovati tjeskobu, izbjegavajte ih kako biste smanjili nivo anksioznosti:

Kafa

Veza između kafe i anksioznosti možda se ne čini toliko iznenađujućom, pogotovo zato što toliko mnogo drugih namirnica i pića sadrži kofein. Možda unosite previše kofeina, a da toga niste ni sami svjesni, kaže doktor Su-Nui Escobar i nacionalni glasnogovornik Akademije za prehranu i dijetetiku. Možda pijete “samo” dvije šoljice kafe dnevno, ali ako dodate energetsko piće, malo gaziranih napitaka i pokoju kockicu čokolade, unos će biti visok. Kofein utiče na vaše tijelo na isti način kao što bi zastrašujući događaj izbacivao adrenalin, kaže Escobar. Također može osloboditi hormon stresa kortizol koji pospješuje rad srca i krvni pritisak. Ti hormoni potiču tjeskobu, a također otežavaju spavanje i pogoršavaju anksioznost. Neke beskofeinske alternative su: biljni (ne crni) čaj, kafa bez kofeina ili gazirana voda s okusom limete ili voća.

Energetska pića

Govoreći o kofeinu i energetskim pićima, ovi popularni proizvodi mogu sadržavati čisti, koncentrirani kofein. Studija objavljena u časopisu Journal of Caffeine Research, iz 2016. godine koja se bavila energetskim pićima primijetila je da je većina istraživanja pronašla povezanost između konzumiranja energetskih pića i simptoma mentalnih problema poput anksioznosti, stresa i depresije. A energetska pića mogu učiniti više od toga da se osjećate nervozno. Povezana su s povećanim pulsom i krvnim pritiskom, kao i s promjenama u aktivnosti srca, čak i moždanim udarima i napadima, a da ne spominjemo tjeskobu, pa čak i psihozu, prema American College of Cardiology. Iako mnogi od ovih učinaka možda neće uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme, zabrinutost je potaknula američku Upravu za hranu i lijekove (FDA) da izda upozorenje.

Bijeli hljeb

Ili bijela riža ili bijela tjestenina. Svi su ti proizvodi obrađeni i sadrže rafinirane šećere koji su generalno nezdravi i mogu utiati na vaše raspoloženje. “Šećer podiže nivo šećera u krvi što je povezano s tjeskobom”, kaže Escobar. Poznato je da šećer ima iste učinke užitka kao i kokain koji izaziva ovisnost – na trenutak se možete osjećati dobro, ali kad padnete, nećete se osjećati ni približno tako dobro. Krenite na složene ugljikohidrate u cjelovitim žitaricama poput zobi, smeđe riže i batata. Cjelovite žitarice zdrave su namirnice kao i mediteranska prehrana i DASH dijeta.

Gazirana pića

Gazirano piće daje vam dvostruki unos ne baš poželjenih tvari za anksioznost – kofein i šećer, stoga je to jedna od prvih namirnica koju trebate izbjegavati, ako imate anksioznost. Kofein može izazivati drhtavicu dok je šećer, kaže Zarabi, „poput droge i otima naš mozak. Isprva podiže naše raspoloženje, ali dugoročno pogoršava naše emocionalno blagostanje i uzrokuje upale i višak tjelesne masnoće. “Prema dijetalnim smjernicama za razdoblje 2015.- 2020., gotovo polovica dodanih šećera u prehrani Amerikanaca dolazi iz napitaka poput sode i voćnih napitaka.”

Čokolada

Čudno, iako je čokolada poznata kao sredstvo za uklanjanje stresa, ona može imati i negativnu stranu jer također sadrži šećer i kofein. “Ako stvarno želite pojesti nešto slatko, spoji to s proteinima i malo masnoće”, kaže Escobar. Prijedlozi uključuju grčki jogurt s malo šećera i borovnice ili maslac od kikirikija i voće. “Ovo će vam pružiti zadovoljstvo koje će te spriječiti da ne žudiš za slatkim”, objašnjava ona. (Tamna čokolada, ima manje dodanih šećera od svijetle čokolade.)

Pržena hrana

Pržena hrana (pomfrit, pržena piletina, prženi kolutovi luka i krofne) mogu dovesti ne samo do tjeskobe, već i do depresije. A gotovo polovica ljudi s depresijom pati i od tjeskobe, navodi Američko udruženje za anksioznost i depresiju. Pržena hrana također je povezana sa srčanim bolestima koje su ubojica broj jedan u razvijen zemljama. Mnoga istraživanja tokom decenija potvrdila su vezu, preglednom studijom iz 2015. objavljenom u časopisu Nutrients, koja je otkrila kako je jedenje pržene hrane četiri ili više puta sedmično povezano s većim rizikom od dijabetesa tipa 2, zatajenja srca, pretilosti i hipertenzija. Pretilost, dijabetes i hipertenzija ili visoki krvni pritisak glavni su faktori rizika za srčane bolesti. To je vjerovatno zato što se hrana često prži u uljima s visokim udjelom zasićenih masnih kiselina i djelomično hidrogeniranim uljima, što može začepiti vaše arterije. Bolji izbor su mononezasićene i polinezasićene masti, no najbolje je potpuno isključiti prženu hrane iz svoje prehrane.

Voćni sok

Mnogi voćni sokovi koje kupujete u supermarketu čine 10 posto voća i 90 posto šećera, ističe Escobar. Stvari nisu puno bolje čak i ako sami iscijedite sok. Razmisli o tome: kad pojedete komad voća, recimo narandžu, jedete samo jednu ili dvije istovremeno. Ne samo da ima manje šećera od soka, već je i prepuna vlakana koja se sporije probavljaju, održavaju šećer u krvi stabilnim i čine da se dulje osjećate siti. Ako radite svježe cijeđeni sok, trebat će vam pet ili šest narandži to je uglavnom sve šećer i to bez vlakana. Američka pedijatrijska akademija preporučuje da djeca mlađa od jedne godine uopšte ne bi smjela piti voćni sok. Suho voće, s tako koncentrisanim šećerom, predstavlja gotovo isti problem.

Alkohol

Konzumirate li previše alkohola možda ćete se neko vrijeme osjećati opušteno, ali to dovodi do gubitka sna što je siguran recept za anksioznost, kaže Escobar. I za razliku od sladoleda i drugih namirnica s visokim udjelom šećera, alkohol dovodi do najviših i najnižih vrijednosti šećera u krvi što dovodi do tjeskobe i depresije. To također može rezultirati dehidracijom, što je još jedan razlog zbog kojeg se možete osjećati nervozno. Ažurirane prehrambene smjernice preporučuju da žene piju najviše jedno piće dnevno, a muškarci najviše dva, i to se odnosi na punoljetne osobe. Ako pijete alkohol, možeš smanjiti dehidraciju pijenjem puno vode.

Lagani preljevi za salatu

Mnogi od tih takozvanih “laganih” proizvoda dolaze s visokom količinom skrivenih šećera, kaže Escobar, što ih čini jednom od namirnica koje bi trebala izbjegavati. Lagani preljevi za salate glavni su krivac. Kada su istraživači sa Univerziteta Harvard u supermarketu pogledali jedan gotovo umak od bosiljka i paradajza, otkrili su da pola šolje (manje nego što bi većina ljudi pojela) sadrži tri kašičice šećera. Šolja i pol za večeru, što se čini realnijim, bilo bi devet kašičica. FDA je nedavno reformirala oznaku Nutrition Facts kako bi između ostalog odražavala količinu dodanih šećera u određenim proizvodima. To je, pak, odražavalo činjenicu da Amerikanci konzumiraju previše šećera.

Kečap

Kečap u jednoj kašici sadrži 12 kalorija dodanog šećera, prema najnovijim dijetalnim smjernicama. “Šećer se nalazi u gotovo svemu što jedemo”, kaže Zarabi. „Nemojte se zavaravati da mislite da nešto treba biti slatkog okusa da bi sadržavalo šećer, jer je šećer skriven na popisu sastojaka s drugim oblicima – kukuruznim sirupom s visokom fruktozom, smeđim sirupom, invertnim šećerom i granuliranim. Ako ćete pojesti kašiku kečapa, samo naprijed”, kaže Escobar. Ali ako ćete pola boce iscijediti na svoj burger, posegnite za senfom koji obično nema šećera.

Umjetna sladila

Možda ste pomislili da bi umjetna sladila, koja tehnički nisu šećer i ne dodaju kalorije vašem danu, mogla biti izvrsna zamjena šećera. No, zapravo, ne. Ovi aditivi mogu uzrokovati isti pad koji biste mogli doživjeti sa šećerom ili kofeinom, zajedno s osjećajem umora, promjenama raspoloženja, problemima s koncentracijom i lupanjem srca. Aspartam, jedno od nekoliko zaslađivača visokog intenziteta koje je odobrila FDA, zapravo blokira proizvodnju serotonina u mozgu. Studija iz 2014. u časopisu PLOS One otkrila je da je dodavanje umjetnih zaslađivača kafi ili čaju povezano s većim rizikom od depresije. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,