Utorak, 14. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Ovo su najveći strahovi muškaraca u vezi, iako ih pokazuju manje nego žene

Bez obzira što važe za jači pol, muškarci takođe imaju brige kada su u vezi…

Ovo su brige koje se javljaju kod muškaraca, terapeuti savjetuju kako da se izborite sa njima.

Strah ili briga vezani za odnos sa partnerom su normalni, a često se pojačavaju prije nekog velikog koraka u vezi, kao što je početak zajedničkog života ili sklapanje braka.

Iako su prirodni, ovi strahovi mogu da “preuzmu” kontrolu nad našim osjećanjima, pa terapeuti savjetuju da o njima obavezno popričate sa partnerom kako biste ih otklonili. Evo kako da to uradite, piše mondo.rs.

Šta će biti sa novcem?

Često partneri oba pola brinu o tome da neće moći da obezbijede neophodno, odnosno da ne zarađuju dovoljno. Terapeuti za veze navode da češće o tom problemu slušaju od muškaraca, koji su vaspitavani tako da oni “moraju” da donose više novca u kuću.

“Popričajte otvoreno o tome kakve će vam biti potrebe, napravite planove za budućnost. Razmotrite kako ćete organizovati finansije kada i ako dobijete dijete” savjetuje dr Dana Dorfman, stručnjak za veze.

Šta ako je novac jedino važan?

Još jedan od “muških” strahova je činjenica da muškarci pomisle da su “dobri” jedino za donošenje novca.

“Muškarac će često pomisliti da nema drugu vrednost u vezi, i važno je da to partnerki kaže. Ako je odnos lijep i zdrav, ona će naći način da mu stavi do znanja da ga cijeni i kao prijatelja, ljubavnika ili oca svoje djece”, navodi ona za portal YourTango.

Šta ako se u krevetu ne poklapate?

Važno je da partneri znaju da postoji bitna razlika u tome kako muškarci i žene ponekad percipiraju odnos.

“Muškarcu je neophodan intimni odnos da bi osjetio bliskost, dok je ženi neophodna bliskost kako bi poželjela intimni odnos. Naravno, nije uvijek i kod svih ljudi tako, ali prilično često jeste. Vaše želje i potrebe su nešto o čemu biste morali da porazgovarate unaprijed, tako da nema nedoumica o tome,” kaže ona.

Šta ako nestane “magija”?

Prvobitno uzbuđenje i “leptirići u stomaku” ponekad nedostaju partnerima, a terapeuti uvijek savjetuju isto – nađite vremena samo za vas dvoje.

“Nije važno da li su u pitanju ‘spektakularne’ stvari kao što su putovanja, ili obično popodne kod kuće, lijepa večera ili čak i samo šetnja u kojoj ćete zajedno uživati. Bliskost stvara sigurnost”, kaže Dorfmanova.

Šta ako se dogodi prevara?

Dorfmanova podvlači da se ovaj strah, zapravo, “dijeli” na dva.

“Partneri jednako strahuju da će oni počiniti preljubu, koliko i da će biti ona osoba koja je prevarena. Misli nisu isto što i djela, i ne treba im dozvoliti da preuzmu kontrolu. Male brige i strahovi postaju sve veće, samo ako se o njima ne razgovara otvoreno i iskreno”, savjetuje ona. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,