Srijeda, 2. Decembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Ovo su najopasniji otrovi na planeti

Dominik Burz iz BritLaba predstavio je najubojitije otrove na svijetu. “Kad razmišljamo o najsmrtonosnijim otrovima, većini će na pamet pasti arsen”.

Samo 200 miligrama arsena, što odgovara otprilike jednoj kapi kiše, dovoljno je da ubije nekoga za dva sata. Prvi znak trovanja je metalan okus u ustima, nakon čega slijedi povraćanje, napadi i smrt. Zvuči jezivo, ali čak i arsen djeluje kao praktično neškodljiv kad se uporedi s nekim drugim tvarima koje navodi Burz.

Tetrodotoksin je otrov koji je izdvojen iz ribe napuhače, poznate i kao kuglasta riba, te iz plavoprstenaste hobotnice (hapalochlaena).  Žrtvu ostavlja paralizovanu, dok joj tijelo prolazi kroz jezivu agoniju. “Jezik i usne počinju peći, u ustima dolazi do prave erupcije pljuvačke i tijelo se počinje strašno znojiti”, objašnjava Burz.

Smrt nastupa nakon mučenja koje traje šest sati, a protivotrov ne postoji. Neki stručnjaci smatraju da vudu vračevi koriste ili su koristili upravo taj otrov, ali u sićušnim dozama kako bi kod pojedinaca izazvali trans nalik na zombije. Naučna potvrda za ovakvu teoriju još uvijek ne postoji.

Najgori otrovi su nerijetko zaprepaščujuće blizu naših domova. Jedan od takvih je srčani glikozid digoksin, koji se može pronaći u najobičnijem cvijeću u našim vrtovima, kao što su đurđice, oleandar, naprstak i još nekima. Samo dva kilograma tog otrova, vješto raspoređeno i dozirano, bilo bi sasvim dovoljno da se zbriše kompletno čovječanstvo. (express.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , , ,