Utorak, 28. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ovo su najčešći razlozi zašto žene varaju

Preuzmite sliku

Kad vam neko spomene varanje, odmah pomislite na muškarce, zar ne?

Nedavno istraživanje koje je provelo Sveučilište Indiana pokazalo je da je 19% žena priznalo da vara, a što je samo malo manje od 23% muškaraca koji su priznali nevjeru. To je velik skok u odnosu na 90-e, kada je navodno samo 10% žena bilo nevjerno.

Međutim, ono što razdvaja žensku i mušku nevjeru su razlozi za varanje. Kod žena su jedna od važnijih komponenti emocije. Prema istraživanju provedenom u Velikoj Britaniji, 57% žena izjavilo je da su voljele svoje ljubavnike. U usporedbi s tim, samo 27% muškaraca je priznalo da su voljeli svoje ljubavnice. Žene se vole osjećati poželjno i žele znati da pobuđuju seksualne osjećaje u muškarcima. Kod žena postoji veća vjerovatnoća da će prekršiti zavjet monogamije jer one uglavnom traže emocionalnu povezanost radije nego seks. Dakle, zašto žene varaju?

 • Osjećaju se nedovoljno cijenjenima

  To je vjerovatno jedan od najvećih klišeja među razlozima za varanje: žena osjeća da ne dobiva dovoljno pažnje ili je dečko ili suprug ignorira pa pažnju traži drugdje. Pokušava sve da se osjeća cijenjeno i obožavano.

  Žele više intimnosti

  Žene se, više nego muškarci, osjećaju cijenjeno i povezano s partnerom kroz emocionalnu interakciju kao što su dodiri, ljubljenje, maženje. Žene koje ne dobivaju pažnju i ljubav od svog partnera potražit će je drugdje. Varanje je ponekad jednostavnije nego prekid veze jer one zapravo i dalje vole svoje partnere, ali drugi muškarac im zadovoljava potrebu koju partner ne ispunjava.

  Dosada

  Žene koje provode puno vremena doma (npr. brinući se o djeci), mogu se osjećati kao da im život nema smisla i tražit će neko uzbuđenje. To uzbuđenje može biti u obliku trenera u teretani ili poznanika iz kafića.

 • Poremećaj intimnosti

  Traume iz djetinjstva ili seksualno zlostavljanje mogu dovesti do problema u odrasloj dobi, kao što su seksualna ovisnost ili serijsko varanje. Tada koriste seks kao sredstvo za ispunjavanje nezadovoljenih emocionalnih potreba. Naravno, za mnoge je razlog za varanje prilika koja im se pružila. Neke žene varaju jer se ne osjećaju voljeno, cijenjeno ili seksi, ali osvijeste to tek kad im neki drugi muškarac počinje pružati pažnju.

  Baš zato vrijedi istaknuti kako je komunikacija ključ dobre veze, osobito zato što pomaže da oba partnera ostanu vjerni jedno drugome. Svako treba preuzeti odgovornost za komuniciranje svojih potreba i za istinsko slušanje potreba partnera, a kada potrebe ne mogu biti zadovoljene, partneri bi trebali zajednički pronaći način da ih zadovolje, a ako ne mogu, da se razdvoje. (Cosmopolitan.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,