Srijeda, 15. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Ovo su najbolji načini da se brzo oslobodite stresa

Da li mislite da možete upravljati raznim teškim zadacima, ali se teško izborite sa stresom u bilo kojoj situaciji?

Ako je odgovor na gore pomenuto pitanje potvrdan, očigledno je da imate visok nivo stresa u životu. Stres može biti prouzrokovan iz ličnih razloga, profesionalnih razloga i mnogih drugih faktora. Ako želite da znate kako da se odmah oslobode stresa, evo nekoliko stvari koje možete pokušati. Zapravo, one su se pokazale kao najbolji načini da se brzo oslobodite stresa.

1. Duboko disanje

Vjerovatno ste čuli od mnogih ljudi da duboko disanje može da pomogne u ublažavanju stresa u velikoj mjeri. Da, to je tačno i taj proces daje trenutne rezultate. Duboko disanje pomaže u snižavanju nivoa kortizola u telu, koji pomaže u smanjenju stresa i anksioznosti u velikoj mjeri. Privremeni pad nivoa krvnog pritiska može da se uspostavi dubokim disanjem.

2. Prepustite se nekoj aktivnosti odmah

Radite nešto što uključuje fizičke pokrete. Idite u teretanu ili na trening. Idite na trčanje ili u šetnju. Provozajte se automobilom. Ako volite baštovanstvo, samo napred. Stvari koje će angažovati vaš um i tijelo pomažu u jačanju nivoa endorfina u organizmu, što daje ukupan “feel good” faktor. U cjelini, nivo stresa u tijelu će biti smanjen.

3. Razgovarajte sa dragom osobom

Kada osjetite da je nivo stresa visok, pokušajte da razgovarate sa nekim sa kim se osjećate prijatno dok razgovarate. Pozovite osobu – to može biti vaš prijatelj, roditelji, rodbina ili bilo koje drugo lice. Podijelite svoje probleme sa osobom koja može učiniti da se osjećate bolje. U stvari, ponekad poznati glas sa druge strane telefona može biti dovoljan da znatno smanji nivo stresa.

4. Slušajte omiljenu muziku

Veoma detaljna studija je sprovedena i razumljivo je da kada ste pod stresom, nećete moći da slušate bilo koju vrstu muzike. Ali, tačno je i da je muzika odlična za oslobađanje od stresa. Čak i ako niste spremni za muziku u tom trenutku, pokušajte sa slušanjem svoje omiljene muzike. Biohemijski stres reduktora se aktivira kada slušate muziku. Ne samo to, muzika pomaže u smanjenju stresa, koji je izazvan zbog zdravstvenih procesa.

5. Aromaterapija

Da, aromaterapija može da pomogne u rušenju nivoa stresa vrlo brzo. Ljudima koji su skloni stresu se preporučuje da nose neke lepe mirisne supstance sa njima u slučaju da postoji hitna potreba za istim. Nosite bocu svežeg mirisnog dezodoransa ili parfema. Naprskajte neki od mirisa u vazduh i možete odmah osjetiti promene u nivou stresa. Mirisi poput lavande su se pokazali kao odlični u smanjenju nivoa stresa u tijelu.

Svi gore navedeni procesi su potpuno prirodni i nemaju neželjene efekte. Pokušajte da se izborite sa visokim nivoom stresa odmah. (lepotaizdravlje.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,