Subota, 12. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ovo su greške koje mogu uništiti vašu idealnu večeru

Preuzmite sliku

Moglo bi se pomisliti da će dodavanje ulja u vodu dok kuhate tjesteninu spriječiti da se sjedini. Međutim, ulje može vašem jelu učiniti uslugu, piše Bright Side.

Ako kasnije želite dodati umak, ulje će ga zapravo spriječiti da se dobro miješa s vašom tjesteninom, a rezultati bi vas mogli razočarati. Evo nekoliko stvari koje ne biste trebali učiniti, kako biste bili sigurni da kuhate ukusan obrok, prenosi Tuzlanski.ba.

Dodavanje ulja u vodu tokom pravljenja tjestenine

Neki ljudi dodaju ulje u vodu dok prave tjesteninu. Oni to čine kako bi spriječili da voda proključa ili da spriječe da se tjestenina lijepi. Međutim, dodavanje ulja možda i nije dobra ideja ako planirate jesti tjesteninu s umakom, jer će ulje otežati da se umak pridržava tjestenine.

 • Procijedite vodu od tjestenine i isperite tjesteninu

  Kad je tjestenina spremna, većina vjerovatno samo izlije vodu u kojoj su je napravili. Ali zadržavanje vode zapravo može dodati okus vašem jelu. A ako pravite tjesteninu sa umakom, ta voda može vam pomoći i da ove dvije stvari spoje i da umak dobije ravnomjerniju konzistenciju. Ispiranje tjestenine može biti razlog zašto se umak ne drži.

  Predugo čekati prije miješanja tjestenine

  Važno je da odmah počnete miješati tjesteninu. Verovatnije je da će se na početku lijepiti, zbog škroba koji se oslobađa.

  Ne dopuštate da se meso odledi

  Izvadite meso iz frižidera i pustite ga da dosegne sobnu temperaturu prije nego što ga pripremite. U suprotnom, hladno meso će se kuhati neravnomjerno, s unutrašnjeg podloga i izvana sagorenog. Kad kuhate meso, većina sokova je u centru. Zato je bolje sačekati malo prije nego što ga isječete kako bi se sokovi mogli raširiti na strane.

 • Miješanje riže

  Ako ne pravite rižoto, bolje je ne pirjati rižu. Inače će aktivirati škrob, koji će vašu rižu učiniti kašastu.

  Podizanje poklopca za kuhanje riže

  Ako kuhate rižu u loncu, nemojte uklanjati poklopac kako biste provjerili je li riža gotova. Ako to učinite, toplina će pobjeći, a vrh će biti manje skuhan od dna. Također će poremetiti omjer vode i riže, a riža će biti sušnija.

  Prženje hrane u ekstra djevičanskom maslinovom ulju

  Ekstra djevičansko maslinovo ulje ima nisku tačku dima. Na primjer, ako ga kuhate na visokim temperaturama, odrezak, na primjer, počet će mirisati i otpuštati otrovne hemikalije.

  Sauting vlažno zelje

  Nakon što ste isprali zelje, provjerite je li suho. Inače će voda izazvati paru, a povrće će biti previše vlažno nakon kuhanja. Oni će takođe izgubiti ukus.

 • Stavljanje previše u jednu posudu

  Kada kuhate za nekoliko ljudi, prikladno je sve staviti u jednu posudu. Međutim, ako je unutra previše hrane, možete dobiti suhu večeru. Toplina će se smanjiti i to će uzrokovati da meso gubi vlagu.

  Dodavanje bijelog luka prerano

  Luk se lako sagorijeva, pa prženje prvo može upropastiti njegov ukus. Dodajte ga posljednjeg i možete biti sigurni da neće izgorjeti.

  Ne zagrijavanje tave

  Ugrijte tavu nekoliko minuta prije nego što išta pržite u njoj. U suprotnom meso ili riba koju pripremate neće biti pravilno kuhani. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,