Utorak, 4. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Ovo objašnjava zašto je korona virus buknuo u Italiji? Naša država najpedantnija

Preuzmite sliku

U nekim zemljama je kultura pranja ruku jedva iznad 50 posto, što može da se uzme kao jedan od razloga zašto je u tim zemljama veliki broj oboljelih od novog virusa

Dok broj oboljelih od korona virusa nastavlja drastično da raste u cijelom svijetu, stručnjaci navode da je jedna od mjera zaustavljanja njegovog širenja redovna higijena, odnosno pranje ruku vodom i sapunom. Ali, koliko nacije vode računa o ličnoj higijeni?

Udruženje kompanija za istraživanje tržišta iz cijelog svijeta “VIN/Gallup International” sprovelo je istraživanje navika pranja ruku u 63 zemlje.

Učesnicima je postavljeno pitanje da li automatski peru svoje ruke vodom i sapunom nakon odlaska u toalet (što je pokazalo da smanjuje rizik oboljenja od zaraznih bolesti, posebno kod djece).

U istraživanju ljudima nije postavljeno pitanje da li ruke peru samo vodom, ali postoji dovoljno dobar razlog da uvijek koriste i sapun.

Istraživanje naučnika sa Londonske škole higijene i tropske medicine pokazalo je da upotreba običnog (nebakterijskog) sapuna u potpunosti uklanja opasne bakterije u oko 82 posto slučajeva, dok ih pranje samo vodom uklanja u oko 48 posto slučajeva.

Kako može da se zaključi sa mape, u većini zemalja je kultura pranja ruku veća od 50 odsto.

Najveća kultura pranja ruku je u Bosni i Hercegovini (96 posto) i u Turskoj (94), što može da se iskoristi kao objašnjenje zašto je Turska toliko dugo odolijevala pojavi korona virusa, a u zemlji je zabiljžen samo jedan slučaj. Sa druge strane, u BiH ima 11 slučajeva, iako je procenat pranja ruku visok.

I Srbija može da se pohvali da vodi računa o ličnoj higijeni, a istraživanje je pokazalo da 83 odsto ljudi pere ruke vodom i sapunom nakon odlaska u toalet.

Međutim, kako može da se zaključi sa mape, u Italiji je taj broj malo veći od polovine, tačnije 57 odsto. Ovo može da se uzme kao jedan od razloga zbog čega je buknula epidemija korona virusa u Italiji, zbog čega je čitava zemlja stavljena u crvenu zonu i uvedena je blokada.

Takođe, zemlje regiona mogu da se pohvale da više brinu o ličnoj higijeni nego većina zemalja na zapadu i sjeveru Evrope.

Tako je procenat u regionu veći od 80 posto (Rumunija – 84 posto, Grčka – 85 posto), za razliku od zapadnih zemalja, koje se kreću oko 60 i 70 posto (Francuska – 62 posto, Njemačka – 78 posto, Španija – 61 posto, Velika Britanija – 75 posto).

Zabrinjavajuća situacija je u Holandiji, u kojoj, kako je pokazalo istraživanje, tek 50 posto ispitanika pere ruke vodom i sapunom. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje