Nedjelja, 9. Avgusta 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Ovo je razlog zbog kojeg mamurluci postaju sve gori što ste stariji

Mamurluci postaju sve intenzivniji i nepodnošljiviji s godinama, a naučnici su sada potvrdili kako mučnina, umor i razdražljivost nisu samo umišljene boljke. Štaviše, problem se skriva u metabolizmu koji je sve sporiji pa vašem tijelu treba sve duže kako bi otklonio alkohol iz krvi.

“Kako starimo, alkohol se sve sporije metabolizira. To dovodi do viših razina alkohola u krvi nego što je to uobičajeno i veća je vjerovatnoća da će doći do mamurluka”, objasnila je Cedrina Calder, doktorica iz Baltimorea, piše index.hr.

Približno tri četvrtine ljudi koji piju alkohol do tačke opijenosti imaju iskustvo mamurluka, koje karakterizira niz simptoma poput umora, glavobolje, povećane osjetljivosti na svjetlo i zvuk, bolova u mišićima, povećane žeđi, vrtoglavice i poremećaja raspoloženja kao što su depresija, tjeskoba ili razdražljivost.

No osim sporijeg metabolizma na intenzitet mamurluka utiču i genetika, hormoni, razina glukoze, dehidracija i prehrana, piše Fatherly. Također, jedan od razloga teže razgradnje alkohola je smanjena aktivnost jetrenih enzima.

“Razina aktivnosti ovih enzima opada s godinama. To dovodi do težeg otklanjanja alkohola i viših razina alkohola u krvi”, zaključila je Calder. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,