Srijeda, 20. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ovo je playlista najsretnijih pjesama u posljednjih nekoliko decenija

Preuzmite sliku

Prema istraživanju jednog holandskog naučnika većini sretnih pjesama, zajedničke su određene karakteristike.

Prije nekoliko godina od dr Jacoba Jolija, sa holandskog Univerziteta u Groningenu zatraženo je da ispita spisak omiljenih pjesama koje je sastavio bend Alba iz Velike Britanije. Njegova istraga, iako se ne može smatrati stručnom recenzijom, otkrila je nekoliko zajedničkih faktora koji se protežu kroz date primjere sretnih pjesama. Vesele iliti sretne pjesme imaju znatno brži ritam od drugih prosječnih pjesama i vedrije tekstove, prenosi Ženski Magazin.

Kada je Jolij prvi put pristupio ispitivanju kolekcije “sretnih pjesama”, on je morao da iskoristi kvalitativni metod za analizu trendova unutar tog skupa. Kao istraživač, naglasio je na svojoj web stranici da je ono što pjesmu čini sretnom – lično iskustvo i društveni kontekst na visokom nivou. Lične asocijacije povezane sa datom pjesmom su ključne za njenu postavku na listu – sretnih pjesama.

Svaku pjesmu u datom skupu, anketirana osoba je odabrala iz ličnih razloga, ali analiza muzičkih tehničkih strana dala je neke neoborive podatke. Pjesme su u prosjeku iznosile od 140-150 otkucaja u minuti, što je znatno brži tempo od prosječnih pop melodija. Ovaj optimističan ritam vrlo vjerovatno djeluje na podsvijest pojedinca i ispunjava ga pozitivnom energijom. Takođe kada su ljestvice u pitanju riječ je o duru a ne o molu, koji je mnogo vedriji.

Potom Julij je obratio pažnju na tekstove pjesama. Opisao je većinu sretnih pjesama kao vedre bez mnogo smisla, sa sretnim zvršetkom, ispunjene emocijama. Zabava, ljubav, ples – sve su to teme za vesele melodije. Julij je zatim svoja otkrića pretvorio u matematičku formulu. Dobijena formula poslužila je za testiranje njegove teorije o tempu i tonovima veselih pjesama. Testirajući formulu na pjesmama koje su holandski slušaoci označili kao sretne, Julij je došao do zadovoljavajućih podataka.

Pjesme koje se nalaze na listi najsretnijih u posljednjih nekoliko decenija su:

Queen – Don't Stop Me Now, 1978. godine
Abba – Dancing Queen , 1976. godine
The Beach Boys – Good Vibrations, 1966. godine
Billy Joel – Uptown Girl, 1983. godine
Survivor – Eye Of The Tiger, 1982. godine
The Monkees – I'm a Believer, 1966. godine
Cyndi Lauper – Girls Just Want ti Have Fun, 1983. godine
Bon Jovi – Livin’ On A Prayer
Gloria Gaynor – I Will Survive
Katrina & The Waves – Walking on Sunshine, 1985. godine   (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,