Nedjelja, 26. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ovo je najzdravija poza za spavanje u trudnoći

Preuzmite sliku

Uredu je spavati na stomaku u trudnoći, ali malo je verovatno da će ženama u drugom stanju to biti udobno. Kako ženi raste stomak, ali i grudi, u ovom položaju može biti prilično teško utonuti u san.

Jedini položaj na koji stručnjaci upozoravaju trudnice koje su u sredini trudnoće je ležanje na leđima. Taj položaj dopušta rastućoj maternici da pritisne velike vene koje se protežu uz kičmu i vraćaju krv iz nogu u srce.

Spavanje u tom položaju može da rezultira smanjenim protokom krvi i može da prouzrokuje vrtoglavicu, otežano disanje ili ubrzan rad srca.

Na polovini trudnoće ljekari trudnicama savjetuju da počnu da spavaju na boku.

 • Taj položaj stvara najmanji pritisak na vene i unutrašnje organe, pa se ovim položajem obezbjeđuje najbolji dotok krvi u maternicu, što znači da će beba dobiti maksimalnu količinu hranljivih supstanci i kiseonika, prenosi N1.

  Važno je napomenuti da spavanje na boku podstiče cirkulaciju što smanjuje pojavu otoka, proširenih vena na nogama i hemoroida, piše Healthline.

  Ako imate problem sa spavanjem u trudnoći, možete da potražite posebne jastuke u obliku banane.

  Takav jastuk može da se staviti ispod stomaka, iza leđa i između savijenih nogu, dok ležite na boku. To će vam omogućiti da se namjestite u udodniji položaj i lakše zaspite.  (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,