Nedjelja, 26. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Ovo je jedna od namirnica koju biste trebali jesti nakon treninga

Preuzmite sliku

Nakon dobro odrađenog treninga važno je pravilnim izborom hrane i pića oporaviti svoj organizam i nadoknaditi izgubljene hranjive tvari. 

Kad god se znojimo, naša tijela gube elektrolite i, ako ih ne nadomjestimo, mogli bismo osjetiti neke neugodne nuspojave. Stoga su idealno rješenje za to – kiseli krastavci, prenosi index.hr.

“Elektroliti koje najčešće gubimo kroz znoj su soli (natrijev hlorid), no također gubimo i kalij, magnezij, kalcij, cink u manjim količinama. Ako želite izbjeći simptome kao što su umor, grčevi u mišićima, vrtoglavica, moguća mučnina i biti spremni za idući trening, morate nadomjestiti izgubljene elektrolite, a kiseli su krastavci idealni za to”, objašnjava nutricionist Jaime Schehr.

“Osim što su ukusni, krastavci su prepuni minerala – natrija, kalija, željeza, mangana i kalcija. Slani su, hrskavi i hidratizirajući”, ističe Schehr.

“Krastavci su izvrstan obrok poslije treninga. Ne samo da su puni soli i minerala već su i hidratizirajući. Pomoći će vašem tijelu, čak brže i od vode, da se dovede u ravnotežu”, ističe Schehr i upozorava da krastavci nisu jedina hrana koju trebate jesti nakon treninga.

“Nemojte zaboraviti proteine. Možda nisu puni minerala kao kiseli krastavci, ali potrebni su kako bi se mišići obnovili”, zaključio je. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje