Četvrtak, 23. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ovo je država u kojoj imate najmanje šanse da doživite zemljotres ili bilo koju drugu prirodnu katastrofu

Preuzmite sliku

Ne samo da WorldRiskIndex analizira mogućnost pojave prirodnih katastrofa u pojedinoj zemlji, već uključuje i brojne socijalne, političke i okolišne faktore.

Stručnjaci tvrde da se zemljotres može dogoditi doslovce bilo gdje. Šanse za njega najveće su u trusnim područjima poput Japana, Filipina ili Indije.

Znate li u kojoj zemlji postoji najmanja šansa za zemljotres? U Kataru. Ta država na Arapskom poluotoku prema ovogodišnjem izvještaju WorldRiskIndexa zasjela je na prvo mjesto ljestvice najsigurnijih zemalja svijeta od prirodnih katastrofa s vrijednosti indeksa 0,31. Drugim riječima, u Kataru imate najmanje šanse da doživite zemljotres, poplavu, erupciju vulkana i druge elementarne nepogode.

  • No to ne znači da nikada neće doživjeti zemljotres u ovoj zemlji. Seizmološka služba u Dohi je, primjerice, 9. juna ove godine zabilježila zemljotres od 5.7 stepeni po Richteru s epicentrom u jugozapadnom Iranu, a koji se itekako mogao osjetiti i u Kataru.

    Ne samo da WorldRiskIndex analizira mogućnost pojave prirodnih katastrofa u pojedinoj zemlji, već uključuje i brojne socijalne, političke i okolišne faktore. Uz to fokusira se i na potencijalnu ranjivost stanovništva i njihovu sposobnost da se prilagodi novim događajima kao posljedice klimatskih promjena.

    WorldRiskIndex je dio sveobuhvatnijeg izvještaja sigurnosti koji izračunava Institut za okoliš i ljudsku sigurnost pri univerzitetu Ujedinjenih naroda sa sjedištem u Tokiju. U ovogodišnjem izvještaju uključena je 181 zemlja svijeta, te su analizirane opasnosti od potresa, erupcije vulkana, oluje, poplave, suše i podizanje razine mora.

    Nakon Katara, najsigurnija zemlja svijeta od prirodnih katastrofa je Malta (0,66 vrijednost indeksa), Sveti Vincent i Grenadini (0,81 vrijednost indeksa), Grenada (0,97) i Saudijska Arabija (1,04). Najnesigurnija zemlja prema WorldRiskIndexu za 2020. godinu je država u Oceaniji – Vanuatu s vrijednosti indeksa od čak 49.7.  (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje