Nedjelja, 1. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ovo će vam biti od koristi: Jedete li brzo ili polako?

Preuzmite sliku

Hranite se zdravo i redovno vježbate, ali ipak ne gubite kilograme? Možda se rješenje vašeg problema nalazi u nastavku teksta.

Znamo da je jako bitno šta jedemo, ali posljednje istraživanje bacilo je dodatno svjetlo na naše obroke. Osim sadržaja na tanjiru koji ćemo konzumirati, bitna je i brzina kojom jedemo, piše Večernji list

Japanski stručnjaci su proveli  petogodišnje istraživanje u kojem su učestvovale 1,083 odrasle osobe.

Na početku su podijeljeni u tri grupe: Oni koji konzumiraju hranu sporo, brzo ili normalno.

Prije nego što je istraživanje počelo, učesnici su ispunili anketu u kojoj su odgovorili na pitanje o svojim prehrambenim navikama i zdravstvenom stanju. Svi učesnici su bili zdravi, bez ikakvih zdravstvenih poteškoća.

Kao što smo već naveli, istraživanje je trajalo pet godina. Nakon isteka tih pet godina, 84 učesnika je imalo probleme s metabolizmom, a povezalo ih se brzinom konzumacije obroka, piše časopis Circulation

Osobe koje su najbrže jele, imali su za 89% veći rizik od obolijevanja od metaboličkog sindroma. Tek 2.3% onih koji jedu normalno ili sporo oboljeli su od metaboličkog sindroma, dok ih je 11.6 % oboljelih među onima koji jedu brzo.

Istraživanje je dokazalo da osobe koje brže jedu imaju problem s viškom kilograma, također imaju širi struk i masne naslage. Ako se pitate koji je razlog, i za to postoji odgovor.
Kad jedemo prebrzo, naše tijelo nema vremena da osjeti kad je sito i pošalje signal da je vrijeme da prestanemo jesti. Upravo iz to razloga jedemo više, i samim tim se više debljamo.

Ako neko sporije jede, znači da žvače više i troši više kalorija. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,