Nedjelja, 13. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ovo bajkovito brazilsko otočje možete posjetiti samo ako ste prebolovali koronu

Preuzmite sliku

Dok neke države razvijaju posebna upozorenja i protokole za ulaz turista, pojedine su se odlučile svoje granice otvoriti, a jedno Brazilsko otočje razlikuje se od svih po jednom uslovu za dolazak…

Jedno od najpopularnijih brazilskih turističkih odredišta svakako je arhipelag Fernando de Noronha. Kako prenosi Metro, upravo on otvorio je svoja vrata turistima, a ono što se najviše ističe jedan je uvjet za dolazak gostiju. Naime, svi turisti koji ga žele posjetiti moraju imati dokaz da su preboljeli koronavirus. To mogu napraviti tako da predaju dva tipa testa – PCR test i test IgG antitijela koje uprava otoka prihvaća najmanje 20 dana prije dolaska, prenosi MissZdrava.

  • Ovaj arhipelag, inače na UNESCO-voj listi zaštićene Svjetske baštine, nalazi se oko 300 kilometara od sjeveroistočne brazilske obale, a razlog otvaranja granica za turiste jest nada da će upravo oni oporaviti otočnu ekonomiju. Nadalje, oni se nadaju kako će turisti koji su već preboljeli koronavirus imati manje šanse zaraziti se opet. Stoga smatraju da će se moći slobodnije kretati po otočju, bez straha od međusobne transmisije.

    No, naučnici još nisu suglasni oko tvrdnji da osoba koja se jednom zarazila stiče imunitet te se ne može zaraziti drugog puta. Tome u prilog ne ide i činjenica da već ima nekoliko potvrđenih slučajeva ponovne zaraze kod osobe koja je preboljela COVID-19. Ipak, napominju i kako izolovani slučajevi ne trebaju odmah poslužiti kao prečac ka brzim zaključcima u cjelini.

  • Otočki administrator Guilherme Rocha naveo je da “budući da je otok bio u potpunoj izolaciji, sada je siguran za posjetitelje. Mi želimo smanjiti rizik na najmanju moguću mjeru. A što je trenutačno najmanji rizik? Koji je način najsigurniji? Smatramo da je to otvaranje turizma, ali samo za one koji su preboljeli COVID-19. Ljudi obožavaju naše otoke jer su prirodne ljepote na njima neopisive i ne možete ih pronaći nigdje drugdje na Zemlji. Fernando de Noronha je jedinstveno mjesto – zaključio je. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje