Srijeda, 22. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ovih pet neobičnih stvari čini vas umornijima nego što biste trebali biti

Preuzmite sliku

Ako dovoljno spavate, a svejedno ste stalno umorni, trebali biste razmisliti o mogućim vanjskim uticajima.

Nije uvijek lagano spavati onoliko koliko je našem tijelu ustvari potrebno. Kasni odlasci na spavanje ili pak predugo zadržavanje na poslu ili kasno večernje druženje s prijateljima, sve to mogu biti očiti razlozi vašeg umora, prenosi index.hr.

Prema “National Sleep Foundationu”, odrasli bi trebali spavati između sedam i devet sati svakog dana, tinejdžerima je potrebno od osam do deset sati, a starijim osobama treba između sedam i osam sati sna. Također, važno je poduzeti sve potrebne mjere kako biste bili sigurni da ćete kvalitetno odspavati. Izbjegavajte alkohol prije spavanja, isključite TV, računar i telefon  jer čak i ako su vam oči zatvorene, buka može otežati da se mozak doista odmori.

No šta ako ste sve ove faktore zadovoljili, a i dalje ste umorniji nego što biste trebali biti? Pa, postoje brojni potencijalni razlozi vašeg umora, a ovo su neki od njih:

1. Pijete previše kafe

Na unos previše kofeina vaš organizam će reagovati dehidracijom, a kada ste dehidrirani, vaše tijelo počinje raditi prekovremeno samo da bi nastavilo dalje, čineći vas umornijima. Dakle, uza svaku šoljicu kafe, popijte i čašu vode. Osim toga, zbog previše kofeina mogli biste biti budni kasno u noć, a to će sutradan rezultirati umorom.

2. Pod stresom ste

U današnje vrijeme je jako teško pobjeći od stresa, ali ako se ne borite protiv njega, uskoro biste mogli vidjeti brojne posljedice na vaš organizam, a jedna od njih je i umor izazvan nedostatkom sna.

Kako biste izbjegli takav scenarij, pokušajte barem 15 minuta dnevno odvojiti za meditaciju, a ako ovakav način opuštanja nije za vas, odaberite čitanje knjige ili nešto drugo u čemu uživate.

3. Vaši prijatelji su pod stresom

Ako ste osoba koja se lako poistovjećuje s tuđim problemima, ljubavni problemi vaših prijatelja, njihov gubitak posla ili bilo koja druga stresna životna situacija mogla bi se odraziti i na vas te bi upravo to mogao biti razlog vašeg iznenadnog umora, piše InStyle.

4. Vaša odjeća je preudobna

Da, dobro ste pročitali. Naime, stručnjaci su otkrili da vaše tijelo, ako je vaša odjeća previše mekana i udobna, počinje misliti da je vrijeme za spavanje i postajete umorni. Zato provjerite što nosite na posao. Možda se promjenom garderobe napokon uspijete razbuditi.

5. Jedete previše voća

Iako je ono odlična zamjena za nezdrave grickalice, voće sadrži velike količine prirodnog šećera, što može dovesti do naglog povećanja energije, a potom i do jednako brzog pada. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,