Petak, 2. Juna 2023.
Tuzlanski.ba logo

Ovi trikovi sa aluminijumskom folijom će vam olakšati život

Preuzmite sliku

Aluminijumska folija odličan je izum koji ljudi nedovoljno koriste. Osim za pakovanje hrane postoji još mnogo načina kako nam može biti od koristi.

Očistite srebro

Ako je vaš srebrni nakit izgubio svoj sjaj, postoji jednostavan način da ga vratite! Stavite list folije na dno posude za pečenje i položite srebrni nakit na foliju. Po vrhu pospite 2 kašičice soli i 2 kašičice sode bikarbone. Na kraju ulijte nekoliko šoljica vrele vode dok srebrni pribor ne bude potopljen. Ostavite srebro da se namače 5 minuta, a zatim uklonite, isperite i uživajte u sjaju!

Naoštrite makaze

Ako su vam se istupile makaze, možete ih naoštriti alu-folijom. Uzmite komad folije i presavijte ga na pola najmanje 3 puta. Makazama napravite nekoliko rezova na foliji i vaše makaze će biti znatno oštrije!

Ispecite preukusnu ribu

Alu-folija je nevjerovatno svestrana, posebno u kuhinji! Komadi ribe posebno ispadaju savršeno sočni i ukusni kada se peku u alu-foliji.

 • Ne morate kupovati žice za suđe

  Izgužvajte kuglicu aluminijumske folije i ona može poslužiti za ribanje šerpi i suđa umjesto žice.

  Podgrijavanje hrane ne mora biti tako često

  Alu-folija je posebno korisna za održavanje topline, zahvaljujući svojoj reflektirajućoj površini. Ako je jedan dio vašeg obroka spreman prije ostalog, samo ga umotajte u foliju kako biste ga održali toplim dok ostatak hrane bude gotov.

  Očistite roštilj

  Jedan od najjednostavnijih načina za čišćenje prljavog roštilja je korištenje folije. Samo je nagomilajte, počnite ribati jedan po jedan dio i uskoro će vaš roštilj biti spreman za sljedeće roštiljanje.  Sve što vam treba je kuglica folije, zaštitne rukavice i krpa. Polako!

 • Olakšajte peglanje

  Stavite sloj aluminijske folije ispod daske za peglanje kako biste ubrzali proces. Folija reflektuje toplotu na sve što peglate, za razliku od zagrijavanja same daske.

  Uklonite hrđu

  Ako ste primijetili da se hrđa pojavljuje na elementima u WC-u  ili na dijelovima vašeg automobila, kuglica folije i malo vode mogu izgladiti ta mjesta i vratiti im sjaj.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje