Utorak, 28. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ovi običaji donose sreću i ljubav u novoj godini, da li ih praktikujete?

Preuzmite sliku

Većina žena zna, ali i praktikuje, onaj stari, dobri običaj da novogodišnje veče dočeka u vešu crvene boje… Priznajte – koliko ste samo puta iskoristile ovaj “trik” za prizivanje ljubavi u novoj godini. Da li je upalilo, ne znamo, ali svakako je ovo neizbežan ritual koji uliva nadu, i na kraju krajeva čini da se osjećamo seksi.

Naravno ovo nije jedini običaj koji prati veče Nove godine, zapravo ih ima na desetine i svi su podjednako interesantni i neobični. U različitim krajevima planete zastupljeni su različiti običaji, očekivano, ali su mnogi od njih postali univerzalni i uobičajeni u svim dijelovima Evrope i svijeta.

Pa, hajde da ih prečešljamo i inspirišemo vas – možda vam baš nešto od ovoga donese dugo očekivanu sreću!

1. Crvena boja je poželjna u novogodišnjoj noći i to ne samo na ženskom vešu, već i na odjeći. Ukoliko, pak, ne volite ovu boju, preporučuje se da na sebe nabacite bar neki crveni detalj, makar to bio ruž za usne ili lak za nokte! To garantuje sreću u narednih 365 dana.

 • 2. Ako vam je karijera, važnija od ljubavi, onda zaboravite na crveni veš i uskočite u žute gaćice. Lovci na dobre poslovne prilike treba da novogodišnju noć dočekaju u vešu u žutim nijansama, to će im donijeti prosperitet.

  3. Trebalo bi da obratite pažnju i na svoj novčanik – ukoliko je pun novca u trenutku kad kazaljke otkucaju ponoć, vaše finansije biće sjajne u godini pred nama!

  4. Povedite računa i kome ćete prvom da pritrčite da čestitate Novu godinu – ukoliko žudite za ljubavlju, to bi trebalo da obavezno bude muškarac. Bez obzira na ovo, praksa je da se kad otkuca ponoć izljubite sa voljenim osobama – to je potvrda da ćete sa njima i u predstojećoj godini biti bliski i da neće biti razmirica.

  5. Kada je novogodišnja trpeza u pitanju, trebalo bi da na njoj bude puno voća, pšenice, riže, orašastih plodova i slatkiša, jer sve navedeno jeste simbol za obilje.

 • 6. Ukoliko Novu godinu dočekujete kod kuće, postoji još načina da u nju prizovete radosne okolnosti i blagostanje – minut prije nego što otkuca ponoć, treba uzeti mandarinu ili pomorandžu, oguliti je i staviti je pod jelku.

  7. Proslava Nove godine nije tek običan hir, važno je da budete veseli i glasni, gdje god da se zabavljate, čak i ako je to kod kuće. Radost i buka su način da se oteraju zli dusi, kako vjeruje naš narod.

  8. Takođe, u našem narodu ustaljeno je mišljenje da blagostanje čeka onaj dom u kome u novoj godini prvi gost bude visoka i tamnokosa muška osoba.

  9. Zaboravite i na bilo kakve pozajmice u prvim danima nove godine – ovo ukazuje na to da ćete tokom čitave godine kuburiti sa novcem. Isto važi i za neplaćene dugove i račune – obavezno treba sve izmiriti prije samog dočeka.

  10. Tu je i jedan posebno lijep običaj, koji nije teško sprovesti, a obećava “ludu” zabavu – posljednji dan stare godine izvadite putne torbe i kofere iz ormara, tako prizivate srećna i mnogobrojna putovanja u danima koji slijede, piše zena.blic.rs.

  Da li i vi praktikujete neke od ovih običaja ili ipak imate neke “svoje”?

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,