Četvrtak, 29. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Ove vam stvari najviše mogu pomoći nakon prekida veze

Preuzmite sliku

Svi na neki način ovisimo o društvenim mrežama. Društvene mreže kakve danas poznajemo uveliko su povezale mnoge s daljnjom rodbinom i prijateljima. Neki su preko društvenih mreža upoznali i nove prijatelje, a neki su pronašli i ljubav.

Ali koliko su društvene mreže dobre kada je u pitanju prekid ljubavne veze? Često se događa da kada neko prekine ljubavnu vezu, svog partnera izbriše sa svih društvenih mreža, ali onda sasvim slučajno njegovo ili njeno ime iskoči u nekom od komentara vaših prijatelja ili ono još gore, iskoči vam uspomena s njim od prije godinu dana.

Sve ove slučajnosti više su od uznemirujućeg osjećaja. Prema novom istraživanju Sveučilišta u Coloradu, takvi ‘događaji’ po društvenim mrežama otežavaju da prebolite bivšeg partnera.

Istraživanje uticaja društvenih mreža na prekid

Proučavali su ljude koji su prekinuli u posljednjih 18 mjeseci, a koji je uključivao ‘mrežni susret’ nakon prekida. Student i glavni autor istraživanja Anthony Pinter kaže da njegov rad opovrgava pretpostavku koju mnogi iznose, a to je ‘da mogu jednostavno izbrisati ili blokirati bivšeg i više se neće morati baviti s tim’. Mnogi sudionici istraživanja izvijestili su o slučajevima gdje viđaju aktivnost bivšeg partnera na početnoj stranici, od komentara i lajkova, do najava nove veze i još mnogo toga. I naravno obilježja ‘strašnih’ uspomena. Čak i oni koji su blokirali svoje bivše, spomenuli su kako su se prijatelji i obitelj bivšeg, povremeno pojavili u odjeljku ‘Ljudi koje poznaješ’.

 • Važnost digitalnog detoksiranja

  Nakon prekida normalno je da ne želite biti u istom virtualnom okruženju kao i vaš bivši partner. Zato se uvode razni alati koji će vam pomoći u rješavanju tog problema. Primjer, značajka ‘predah’ koja se ponudi na Facebooku u trenutku kada svoj status veze iz ‘u vezi’ promijenite u ‘slobodan’. Nažalost, to nije isto što i blokiranje, ali će sakriti aktivnost vašeg bivšeg s početne strane. Ako niste tip koji otkriva svoj status veze na društvenim mrežama, svejedno možete potražiti tu značajku i aktivirati je.

  Naime, autori istraživanja kažu kako bi web programeri trebali raditi na učinkovitosti algoritma da bi mogli bolje identificirati suptilnu vezu dvoje ljudi, poput zajedničkih prijatelja i grupnih fotografija, kako bi se još više ograničilo njihovo viđenje. Imajući sve to na umu, istraživački tim kaže da je nakon prekida najbolje ukloniti partnera, maknuti oznake s fotografija, blokirati ga i pokušati značajku ‘predah’. Ako je potrebno uzmite pauzu od društvenih mreža na neko vrijeme dok vam ne bude bolje. Prekidi nikada nisu jednostavni, ali preći preko njih je moguće, samo je potrebno pustiti da prođe određeno vrijeme. (24sata.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,