Subota, 24. Oktobra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Ove tri stvari presudne su za sretnu vezu

Helen Fisher, ugledna antropologinja koja se dugi niz godina bavi se istraživanjem mozga, kaže kako je primijetila tri aktivacije u mozgu kod partnera u dugim i sretnim brakovima u centrima odgovornima za empatiju, kontrolu emocija i tzv. pozitivnih iluzija.

Tako je došla do zaključka da su ove tri stvari jako važne za sretnu vezu:

Empatija

Sposobnost parova da osjećaju suosjećanje jedno za drugo je vrlo važna stavka za dug i sretan brak. Ako jedan partner može razumjeti kako se osjeća drugi i kroz što prolazi, problemi i nesuglasice se rješavaju brzo i jednostavno. Empatični ljudi se lako mogu povezati s nekime i istinski ga razumjeti i odlični su partneri.

 • Kontrola emocija

  Jako je važno biti sposoban kontrolisati emocije tokom vrlo stresnih situacija. To je izuzetno važno za uspjeh veze, smatra Helen Fisher. Na primjer, kod parova koji se stalno svađaju zbog novčanih problema, je veća šansa da će se razići od onih koji to ne prakticiraju.

  ,,Jedna od teorija je da kada dodate stres zbog novca na već krhku vezu, partneri će se razići misleći da će se bolje sami nositi s novčanim poteškoćama.”, rekla je Helen. Dodala je da zajednički rad na problemima hladne glave može pomoći da se odnos spasi i vremenom postane sve jači. Važno je da partneri daju jedan drugom prostor za izražavanje i da se razumiju i poštuju.

 • Pozitivne iluzije

  ,,Korištenje pozitivnih iluzija u ljubavnoj vezi moglo bi biti ključ za njezino jačanje i dugotrajnost.”, kaže Helen. To znači da se u vezi treba usredotočiti na ono što je pozitivno, a ne negativno. Naime, u svakoj vezi postoje lijepe i manje lijepe stvari, sad je samo pitanje na koje ćete usmjeriti svoju pažnju.  Gledate li one dobre, i vi i partner ćete se osjećati bolje, a iz vas će izvirati pozitivna energija, i obrnuto.

  ,,Pozitivne iluzije pomažu preoblikovati navike, rutinu, pa čak i osobnost. Usredotočite se na ono šta je dobro kod vašeg partnera, umjesto na stvari na koje nemate utjecaja i ne možete ih promijeniti. Uostalom, niko nije savršen.” dodala je Helen. (24sata.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,