Srijeda, 22. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ove stvari su roditeljima 90-ih bile normalne, a danas su nezamislive

Preuzmite sliku

Prije samo 20 godina nije bilo nasilja na društvenim mrežama, samo sretnici su imali mobitel i svijet je bio relativno sigurno mjesto za djecu.

Puno se promijenilo u samo dva desetljeća i opreza nikad dovoljno. Skupili smo nekoliko stvari kojih se roditelji 90-ih sigurno sjećaju, a danas zvuče nevjerovatno.

1. Djecu se moglo jednostavno skinuti s interneta

Ako su roditelji sumnjali na to da njihova djeca surfaju umjesto da uče, mogli su samo podići telefonsku slušalicu. Ako linije nije bilo, neko u kući je na internetu.

2. Moglo se ostaviti dijete u automobilu bez nadzora ili ga voziti bez autosjedalice

Ne beskonačno, naravno. Ali ako su roditelji morali skočiti po nešto u trgovini, bilo je u redu otvoriti prozor i ostaviti svoju djecu u automobilu nekoliko minuta. Tada se to nije smatralo nemarnim roditeljstvom, nego samo učinkovitim upravljanjem vremenom.

Također, vožnja bez autosjedalice nije bila bauk. Danas je obavezna, čak i propisana Zakonom o sigurnosti prometa na cestama.

3. Djeca su se mogla bez nadzora igrati u parku

Devedesetih su djeca mogla ostati u parku bez odrasle osobe na vidiku.

4. Znalo se ko su nasilnici

Ako je dijete 90-ih doživljavalo nasilje, nije bilo teško otkriti ko je krivac. Nasilnike se moglo pronaći na igralištima, a danas se skrivaju na internetu i često su anonimni.

5. Slanje djeteta u sobu bilo je prava kazna

Danas djeca imaju pametne telefone, prijenosne računare i televizore u svojim sobama pa nema koristi od kažnjavanja slanjem u sobu. Devedesetih je to značilo ograničiti djeci stvari u kojima uživaju jer u svojim sobama nisu imali ništa osim postera na zidu. Mogli su samo sjediti i čekati da im se roditelji smiluju.

6. Sokovi nisu bili upitni

Ko se 90-ih bojao umjetnih zaslađivača? Niko! Ako danas proučavate sastojke pića i razmišljate hoćete li djetetu priuštiti sok koji želi, znajte da do prije 20 godina to nije uopće bilo upitno.

7. Niko se nije brinuo o ekranima

Pretjerano korištenje mobitela i gledanje televizije nisu bili problemi roditelja u 90-ima. Jedno istraživanje iz 2019. objavljeno u JAMA Pediatrics otkrilo je da se vrijeme koje mala djeca provode zureći u ekrane više nego udvostručilo od sredine 90-ih. Streaming usluge, brzi internet i web stranice društvenih medija pretvorile su medijsku potrošnju u svjetsku epidemiju.

8. Kombinezoni su bili hit

Ne samo da je kombinezon od trapera bio moderan 90-ih nego je bio savršen za svakog zaposlenog roditelja u pokretu. Brojni džepovi možda su bili dizajnirani za alat, ali mame i tate su ih koristili za spremanje dječjih maramica, bočica i duda.

9. Djecu je bilo nemoguće zabaviti tokom dugih putovanja

Djeca 90-ih nisu mogla zuriti u ekrane pametnih telefona i tableta tokom putovanja. Obično su se cijelo vrijeme žalila kako im je dosadno i ispitivala svoje roditelje “jesmo li stigli?” – sve je to rezultiralo naguravanjem i glasnim svađama braće i sestara na zadnjem sjedištu.

10. Vakcinisanje nije bilo kontroverzno

Ako ste rodili dijete 90-ih, vakcinisali ste ga. Da vam je neko rekao “odlučio sam da neću vakcinisati dijete protiv dječje paralize”, zanijemili biste.

11. Lupanje po guzi bilo je normalno discipliniranje

Gallupova anketa iz 1994. pokazala je da je 67 posto tadašnjih roditelja vjerovalo da je “dobar udarac prihvatljiv način discipliniranja djeteta”.

Iste godine uhićena je majka iz Georgie jer je u jednoj trgovini ošamarila svog devetogodišnjeg sina, što je izazvalo raspravu koja je na kraju dovela do toga da fizičko kažnjavanje djece postane kontroverzno i u nekim zemljama kažnjivo.

12. Djeca su mogla ostati sama kod kuće

Iako je danas nezamislivo dijete ostaviti samo kod kuće i roditelji muku muče da pronađu nekoga ko će pričuvati njihove školarce dok obave kupnju, do prije 20 godina bilo je posve normalno da djeca ostaju sama kod kuće dok se njihovi roditelji ne vrate s posla.

13. Nije se raspravljalo o korištenju duda varalica i hodalica

Svaka moderna mama zna da se korištenje hodalica ne preporučuje, a i da je bolje izbjegavati dudu varalicu. Devedesetih te stvari uopće nisu bile upitne. (Index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,