Ponedjeljak, 29. Novembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ove stvari biste trebali čistiti svakodnevno

Preuzmite sliku

Nakon što ste pročitali ovakav naslov, vjerovatno ste pomislili “svakodnevno čišćenje, nema šanse, preskačem”.

Ali o čemu je zapravo riječ? Ne radi se o generalnom proljetnom čišćenju, već o oslobađanju od nepotrebnih stvari na dnevnoj bazi, kako one ne bi neprimjetno preuzele kontrolu nad vašim životom. Ako odvojite nekoliko minuta za svaku od njih, imaćete veću kontrolu nad stvarima u svom okruženju, i sedmično će vam trebati mnogo manje vremena da dovedete svoje okruženje u savršen red, prenosi Ženski Magazin.

 Ženska torba

Često ste čuli za izreku da je ženska torba kao – kovčeg sa blagom. Tamo se nalazi sve – od kozmetike, preko slatkiša, ključeva, mobilnih telefona, rokovnika pa sve do kišobrana. Na stranu sve potrebne stvari, ali šta je sa gomilom fiskalnih računa i drugim stvarima koje su se tu nakupile. Svaki put kada se vratite kući i ne planirate više da izlazite u grad noseći sa sobom svoju torbu, odvojite vrijeme da izvadite iz nje sve što vam nije neophodno.

Novčanik

Baš poput ženske torbe i novčanik je mjesto gde se gomila mnogo nepotrebnih stvari. Tu su različiti računi, papirići na kojima ste nešto važno zapisali što vam je trebalo prije 6 mjeseci. Shvatate poentu. Organizovan novčanik pruža vam mogućnost da ga lakše koristite pri sljedećoj kupovini, znajući gdje vam stoje kartice i novac.

Radni sto u kući

Nema produktivnosti na mjestu na kom ne možete da se okrenete od gomile papira. Čak i ako vaš posao uključuje samo korištenje laptop računara, nema sumnje da se u njegovom okruženju često nađu i stvari koje vam nisu potrebne. Na kraju radnog dana pobrinite se da sve ove stvari uklonite, odlažući ih u smeće ili na njihovo mjesto. Bićete zahvalni sami sebi kada ujutro pronađete urednu radnu površinu.

Jednog dana se osjećate previše umorno da bi ponijeli sa sobom praznu flašu vode i izbacili je iz svog automobila, međutim dok se okrenete vozite se u pokretnoj kanti za smeće. Automobili su istinska legla praznih flaša, čaša za kafu, potrošenih maramica, kesa od čipsa i drugog smeća. Kako bi vam bilo lakše da uklonite sve nepotrebne stvari izbacite iza automobila, možete u njemu držati malu vrećicu za smeće.

Ako želite prohodan put do sudopere i šporeta rano ujutro kako biste napravili vašu jutarnju kafu, neophodno je da prije odlaska na spavanje dovedete vašu kuhinju u red. Operite suđe, bacite smeće i odložite sve namirnice u frižider ili ormariće. Prebrišite radnu površinu i pripremite sebi – dobro jutro.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,